Uz veliki broj Nijemaca, luksuzne kuće i vile s bazenima privukle goste s novih tržišta

Mladi i dobrostojeći Srbi, Česi i Slovaci zamijenili Ibizu i Azurnu obalu središnjom Istrom

| Autor: Milan PAVLOVIĆ

Ivošević je ovoga ljeta analizirao 330 vila koje se nalaze u unutrašnjosti Istre. Rezultat te analize je zaključak kako su i popunjenost i cijena koju ti smještajni kapaciteti postižu daleko iznad svega onoga što se ostvarivalo u blizini mora. Nadalje, cijene smještaja koje su gosti spremni platiti na gornjoj su granici onih koje slični objekti postižu u vodećim europskim odredištima za tu vrstu turizma.

Prvo školsko zvono, koje je u ponedjeljak zazvonilo i u bavarskim školama, na povratak kući natjeralo je brojne obitelji iz te njemačke pokrajine koji su još proteklog tjedna širom Istre uživali u čarima pravog ljetnog vremena i kasnih godišnjih odmora. Mnogi od njih, kao i godinama ranije, svoj su smještaj na moru za kraj svibnja i početak lipnja, odnosno praznik Duhova, rezervirali još tijekom zime. Međutim, te je planove ove godine poremetila i osujetila pandemija Covida. Dio rezervacija otkazan je, no dobar dio Bavaraca nije imao namjeru odustati od svojih godišnjih odmora te su se nadali kojem slobodnom terminu tijekom ljeta.

Rijetki su u tome i uspjeli, no najveći broj istarskih kuća i vila za odmor s bazenima, usprkos situaciji, ni ovoga ljeta nije imao previše „rupa“ u svojim kalendarima pa je i početak rujna, kao zamjenski termin za odmor, mnogim nesuđenim lipanjskim gostima djelovao velik poput „jack pota“.

Apsolutna sigurnost

Obitelj Hermann doputovala je u Istru iz Dortmunda, a jedna od glavnih aktivnosti ovog ljeta bilo im je praćenje epidemiološke situacije i držanje palčeva da destinacija u koju putuju zadrži pozitivne trendove i u Njemačkoj ostane što dalje od crvenih lista.

„Nismo se bojali zaraze. Već smo se lani odmarali u istoj kući te smo se, nakon razočaranja u lipnju zbog zatvorenih granica, s odmicanjem ljeta svi radovali još jednom dolasku. Imamo četvero djece i ljetni odmor nam je i želja i potreba. Glavni cilj bio nam je da stignemo pa ako treba i svih deset dana provedemo u dvorištu i bazenu kuće koju smo bukirali. Taj prostor, osim što nudi sve što nam treba za kvalitetan odmor, i djeci i nama pruža i apsolutnu sigurnost. Prilike su   i bolje nego što smo mogli zamisliti pa uživamo u boravku u kući.

Mogli smo si   priuštili i puno drugih stvari poput odlaska u restorane, vožnje brodom i obilaska Pule. Pravi i zasluženi odmor“, sa zadovoljstvom su komentirali njemački gosti koji su večer prije povratka kući na pulskoj rivi snimali posljednje suvenir fotke kojima će se pohvaliti na društvenim mrežama i koje će im biti uspomena na ovogodišnje ljetovanje.

Otkrili Istru

Za razliku od ovih gostiju, mnogi su turisti ovog ljeta „prinudno“ otkrili Hrvatsku i posebno Istru nakon što su zemlje u koje uobičajeno odlaze tijekom sezone, za njih bile zatvorene ili previše rizične. Tražeći kvalitetan i siguran smještaj u zanimljivoj destinaciji, otkrili su i ponudu smještaja u istarskim luksuznim kućama i vilama za odmor.

„U moru loših vijesti koje smo imali ove godine, pojavile su se i one dobre. Jedna od takvih je da smo ove godine dobili jedan sasvim novi segment gostiju. Govorimo o vrlo mladim gostima iz starosne skupine između 25 i 40 godina koji su platežno vrlo sposobni , ali su isto tako vrlo zahtjevni kad je u pitanju razina kvalitete i usluga. Radi o gostima iz zemalja u kojima se, u kontekstu tog segmenta turizma koji obuhvaća kuće za odmor i luksuzne vile s bazenima, nikada nismo dovoljno promovirali. Tu prije svega mislim na Beograd i Novi Sad te na Budimpeštu, Bratislavu i Prag“, govoreći o toj temi kazao nam je direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Mnogi su, dodaje on, tržišta Srbije, Češke i Slovačke doživljavali kao tržišta srednje i niže platežne moći te zbog toga u kontekstu priče punjenja luksuznijih turističkih kapaciteta nisu ozbiljnije ni računali s tim gostima. „Međutim, ove sezone smo u značajnom broju dobili upravo te mlade goste koji su prethodnih godina ljetovali u Ibizi, Mallorci ili Azurnoj obali. Budući da su ovog ljeta te destinacije ostale nedostupne, odabrali su Istru. I to je dobro. Imali su se prilike upoznati s našom ponudom, a sudeći prema reakcijama, za mnoge je to bilo pozitivno otkriće.Treba vjerovati da će nam se i narednih godina vraćati“, kaže Ivošević.

Otkriva kako je ovoga ljeta analizirao 330 vila koje se nalaze u unutrašnjosti Istre. Jedan od rezultata analize je zaključak kako su i popunjenost i cijena koju ti smještajni kapaciteti postižu daleko iznad svega onoga što se ostvarivalo u blizini mora. Nadalje, cijene smještaja koje su gosti spremni platiti, na gornjoj su granici onih koje slični objekti postižu u vodećim europskim odredištima za tu vrstu turizma kao što su Toscana ili spomenuta Azurna obala.

Luksuzni odmor

„Prema toj analizi, prosječna tjedni najam vile s dvije sobe u sezoni iznosi 1.870 eura, za vilu s tri sobe treba izdvojiti oko 2.450 eura, za onu s četiri sobe prosječna cijena je 3.500 eura. Za one s pet i više soba tjedno prosječno treba izdvojiti oko 4.200 eura, kaže Ivošević. Direktor TZ Istre naglašava kako toliko snažan i uspješan zamah te priče ne bi bio moguć bez okvira koji daje razvoj mreže lokalne turističke infrastrukture od otvorenih vrata kušaonica i podruma istarskih uljara i vinara do ponude raznih adrenalinskih sadržaja ili otkrivanja mreže biciklističkih staza. „Pristigli gosti otkrili su da mogu uživati u luksuznom odmoru u jednom ruralnom i inspirativnom okružju, da nismo preizgradili unutrašnjost Istre i da mnoge od lokacija na kojima se nalaze zapravo nude potpunu privatnost i izoliranost, ali i maksimalni komfor. I to je to, recept za uspjeh! - zaključuje Ivošević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater