POBOLJŠANJE ZA KOJI TJEDAN?

ZNANSTVENIK GORDAN LAUC otkrio koliki je stvaran broj zaraženih u Zagrebu i naglasio: BLIZU SMO VRHUNCA EPIDEMIJE!

Prof. Gordan Lauc (Snimio Željko Puhovski/Cropix)

Prof. Gordan Lauc (Snimio Željko Puhovski/Cropix)


Istaknuti hrvatski znanstvenik Gordan Lauc danas je na svom Facebook profilu rezultate američke studije prema kojoj se pri temperaturi od 22 stupnja Celzijeva i relativnoj vlažnosti zraka od oko 60 posto virus SARs-CoV-2 raspada pet puta brže. 

- To je još jedan dokaz za snažnu sezonalnu prirodu SARS-CoV-2 i objašnjenje zašto sada imamo ovako velik porast. Srećom, ovo je parametar na koji možemo utjecati, tj. možemo se pobrinuti da nemamo suhi zrak u prostorijama u kojima boravimo, napisao je Lauc, piše Jutarnji list.

Nakon jučerašnjih skoro 400 slučajeva, danas je u Zagrebu 286 novih, što je jako velika brojka za nedjelju, dodao je.

- Ne zaboravite da su to samo potvrđeni zaraženi, dok je broj stvarno zaraženih najmanje 10 puta, a vjerojatno i 20 ili 30 puta veći. Kad to još pomnožite s brojem dana koliko je osobna zarazna, vidimo da u Zagrebu vjerojatno imamo negdje između 50,000 i 100,000 ljudi koji su trenutno zaraženi. To znači da smo blizu vrhunca epidemije u Zagrebu. Dobra strana ove situacije je da bi se situacija mogla početi popravljati za koji tjedan, a do onda svi moramo biti maksimalno odgovorni prema sebi i drugima, napisao je Lauc.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater