RIJEKA

ŽLU Mali Lošinj raskida ugovor o financiranju dogradnje luke Mrtvaške

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Županijska lučka uprava (ŽLU) Mali Lošinj izvijestila je u petak da je pokrenula postupak raskida ugovora o financiranju bespovratnim sredstvima projekta dogradnje luke otvorene za javni promet Mrtvaške čijem su se građenju protivili mještani.

Lučka uprava je priopćila da je "uslijed poznatih okolnosti, opstrukcija, nezakonitih prosvjeda i blokade gradiIišta od strane dijela mještana otoka Ilovika, investitoru i izvodaču radova bio onemogućen ulazak u posjed pa su radovi zastali dulje od godine dana.

Ističu da su poduzimani iznimni napori prema tijelima javne vlasti kako bi se spriječila blokada gradilišta i izmjestila nezakonito parkirana vozila s lučkog područja, ali je "njihova reakcija, nažalost, nastupila prilično kasno" pa je izvođač radova raskinuo ugovor o građenju.

Lučka uprava naglašava da zahtjev izvođača za povećanje cijene radova zbog povećanja cijena energenata i građevinskog materijala nadilazi financijske mogućnosti te lučke uprave, ali i da nije ni u okvirima propisa o javnoj nabavi.

U međuvremenu je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, zbog nemogućnosti dovršetka projekta u ugovorenom roku, preporučilo pokretanje postupka raskida ugovora o financiranju dogradnje luke Mrtvaške.

Osnivač, odnosno Primorsko- goranska županija je, pak, preporučila da se razmotri realizacija projekta dogradnje luke Mrtvaška u narednoj financijskoj perspektivi.

ŽLU Mali Lošinj je prihvatila preporuke te je pokrenula postupak raskida ugovora o financiranju, naveli su iz te lučke uprave dodavši da do kraja financijskog razdoblja projekta nije bilo moguće izabrati novog izvođača ni dovršiti građevinske radove.

Projekt dogradnje luke Mrtvaške, vrijedan više od 80 milijuna kuna, u cijelosti je trebao biti financiran iz europskih fondova.

S projektom se nisu slagali mještani otoka Ilovika tražeći da im se i tijekom radova osigura brodska linija od Ilovika do Mrtvaške, umjesto privremene, ali dulje linije od Ilovika do Maloga Lošinja. Tražili su i da se snizi visina nove rive, kako bi uz nju i nadalje mogle pristajati i njihove brodice.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater