ZAGREB

Ženska mreža Hrvatske: Zabrana pobačaja je protuustavna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ženska mreža Hrvatske priopćila je u utorak da je zabrana pobačaja protuustavna, nakon što su Hrvatski suverenisti u Saboru počeli prikupljati potpise zastupnika za njihov prijedlog zakona o zaštiti života kako bi ga mogli uputiti u saborsku proceduru. 

Nakon donošenja Rješenja Ustavnog suda iz 2017., svaki zakon koji bi išao za zabranom pobačaja, uvođenjem modela medicinskog prekida prema indikatorima (dovođenje u opasnost života djeteta ili trudnice i sl.) ili modela obeshrabrujućeg savjetovanja prije pobačaja bio bi protuustavan, priopćila je Ženska mreža.

Iz udruge smatraju kako pravo na prekid trudnoće u sebi objedinjuje temeljne ustavne vrijednosti slobode, jednakosti i dostojanstva, te da ni jedna od tih temeljnih vrijednosti ne smije biti ugrožena u primjeni prava žena da samostalno odlučuju o vlastitom tijelu.

"Ono što čudi je da u Hrvatskom saboru sjede zastupnici koji niti poznaju, niti poštuju Ustav RH, štoviše zalažu se protiv njegovih temeljnih vrijednosti", ocijenila je Ženska mreža. Kažu da su upravo te vrijednosti ugrožene kod odbijanja obavljanja pobačaja na zahtjev, u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama.

'Žene se na taj način ograničava u korištenju prava koje im pripada temeljem zakona i dodatno obeshrabruje u donošenju odluke o prekidu trudnoće', dodaju iz Ženske mreže.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of