ZAGREB

Zelene udruge osuđuju poskupljenje odvoza otpada u Zagrebu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik oštro su u srijedu osudile odluku vladajuće većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini o poskupljenju odvoza otpada u Zagrebu.

Gradska skupština je većinom glasova odlučila da od 1. veljače u Zagrebu poskupljuje odvoz otpada, uz žestoko protivljenje zastupnika oporbe, koji su dvaput bili srušili kvorum. Tom odlukom će fiksni dio odvoza otpada za kućanstva iznositi 68,57 kuna s PDV-om, dok će varijabilni dio cijene ovisiti o veličini spremnika i broju njegovih pražnjenja tijekom mjeseca.

Većina zastupnika zagrebačke Gradske skupštine, ne uvažavajući interes Zagrepčana, usvojila je prijedlog gradonačelnika Milana Bandića o izmjenama Odluke o prikupljanju i naplati otpada, koji donosi drastično poskupljenje računa, priopćile su zelene udruge.

Brojni građani odazvali su se na dva prosvjeda u proteklih tjedan dana i izrazili svoje protivljenje štetnoj odluci u sklopu javne rasprave. Na to su Bandić i većina u Skupštini samo okrenuli leđa, ignorirajući argumentirane primjedbe, kaže se u priopćenju.

Udruge najavljuju da će iskoristiti sve pravne mehanizme da zaustave realizaciju nepravedne odluke, suprotne temeljnom zakonskom načelu "plati koliko baciš", koje propisuje naplatu komunalnog otpada prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada.

U slučaju Zagreba, naplata skupog paušala od 70 kuna, neovisno o tome koliko tko otpada proizvede, neprihvatljiv je udar na džepove građana. 

Čak 24 grada i općine podnijela su ustavnu tužbu zbog Uredbe o otpadu, koju Bandić koristi kao izgovor za drastično poskupljenje. Udruge će također pokrenuti tužbe i osporavati izmjene.

Otpor javnosti neće prestati sve dok se građanima ne osigura kvalitetan i pravedan sustav gospodarenja otpadom, poručuju Zelena akcija, Udruga eko Zagreb i Udruga za zaštitu okoliša Resnik. 

Pozivaju Grad Zagreb da povuče izmjene i Odluku izmijeni tako da potakne kontrolirano odvojeno prikupljanje otpada i pravednu naplatu prema stvarnim količinama miješanog otpada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini