ZAGREB

Zbog covida će rasti smrtnost od raka, rak vrata maternice moguće je spriječiti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Istraživanja pokazuju da će odgode u dijagnozi i liječenju raka zbog pandemije covida-19 u 12 mjeseci povećati stope smrtnosti i do 20 posto, a jedna od malignih bolest koju je moguće u potpunosti spriječiti je rak vrata maternice, istaknuto je uoči obilježavanja Dana mimoza.

Hrvatska liga protiv raka organizira ovogodišnji Dan mimoza posvećen temama kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i zaustaviti posljedice raka vrata maternice u petak 21. siječnja u 12 sati putem Cisco web platforme, na koju će pozivni link bit će na web stranici Hrvatske lige protiv raka www.hlpr.hr

Hrvatska bilježi rekordne brojke oboljelih od početka pandemije koronavirusa što je dodatni pritisk ana već ionako preopterećeni zdravstveni sustav što pridonosi i većoj bojazni od nepravovremenog dijagnosticiranja po život opasnih bolesti poput raka.

Predviđeno povećanje stope smrtnosti od raka do 20 posto znači 6000 smrti koje se mogu izbjeći, a rak vrata maternice može se gotovo u potpunosti spriječiti prevencijom i pravovremenim pregledima. Ta bolest u Hrvatskoj godišnje odnese oko 120 života među kojima 37 posto čine žene mlađe od 60 godina.

Hrvatska je tako po stopi preživljavanja na lošem 20. mjestu od ukupno 28. europskih zemalja, pa je nužno ukazati na važnost edukacije, pravovremenih pregleda te iznimno važno cijepljenje protiv virusa HPV-a kojima možemo spriječiti i kontrolirati ovu opaku bolest.

Dan mimoza održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka, a u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, uz podršku Ministarstva zdravstva i Škole Narodnog zdravlja dr. Andrija Štampar.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum