TRAŽE JAVNU RASPRAVU

Zastupnici pozivaju na podršku Deklaraciji o položaju hrvatske kune, ne žele uvođenje eura

| Autor: HINA
Arhiva

Ivan Vilibor Sinčić upozorava da će uvođenje eura, s obzirom na sadašnji ustroj Europske unije, eliminirati Hrvatskoj monetarne i fiskalne alate za izlazak iz krize, a da s druge strane u EU ne postoje mehanizmi koji bi u slučaju krize nekome pomogli. »Gubimo politiku tečaja i politiku eskontnih kamatnih stopa, tu monetarnu politiku određivat će vijeće guvernera u Fankfurtu gdje ćemo naravno biti preglasani«, ustvrdio je Sinčić

 - Deklaraciju o položaju hrvatske kune koju je inicirao Živi zid tražeći zaustavljanje uvođenja eura u Hrvatskoj dosad je potpisalo 15 saborskih zastupnika i 40-ak zastupnika u Europskom parlamentu, izvijestio je u petak predsjednik Živog zida i europarlamentarac Ivan Vilibor Sinčić.

Za Deklaraciju Sinčić kaže da su je pisali istaknuti stručnjaci, traži temeljitu javnu raspravu o uvođenju eura i poziva ostale zastupnike da je podrže.

Od hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu Deklaraciju su potpisali Ruža Tomašić i Mislav Kolakušić dok su ostali to odbili, kazao je Sinčić na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Sinčić upozorava da će uvođenje eura, s obzirom na sadašnji ustroj Europske unije, eliminirati Hrvatskoj monetarne i fiskalne alate za izlazak iz krize, a da s druge strane u EU ne postoje mehanizmi koji bi u slučaju krize nekome pomogli.

»Gubimo politiku tečaja i politiku eskontnih kamatnih stopa, tu monetarnu politiku određivat će vijeće guvernera u Fankfurtu gdje ćemo naravno biti preglasani«, ustvrdio je Sinčić.

Zastupnica Bruna Esih koja je podržala Deklaraciju istaknula je da unatoč mnogim razlikama između stranaka i zastupnika važno je oko uvođenja eura postići konsenzus jer je riječ o nacionalnom pitanju.

Ona tvrdi da premijer Andrej Plenković nema nikakav legitimitet da pristupi uvođenju eura jer to nije istaknuo ni u svom programu niti kampanji.

Goran Aleksić (SNAGA), također potpisnik Deklaracije, kazao je kako smo potpisivanjem pristupnog sporazuma Europskoj uniji potpisali i ulazak u eurozonu, ali da to ne moramo učiniti odmah nego možemo odgađati koliko želimo. »Nije provedena javna rasprava, provode se kružoci po hotelima gdje guverner i kompanija uvjeravaju javnost kako je to sve dobro, ali to je čisti PR«, rekao je Aleksić.

Ocijenio je i kako hrvatski guverner Boris Vujčić ne zaslužuje družiti se s ostalim guvernerima u EU jer je on, tvrdi Sinčić, glavni krivac za nepoštene kredite s valutnom klauzulom u švicarskim francima i nepoštenu kamatnu stopu u svim valutama.

Deklaraciju podržava i Ivan Lovrinović (PH) koji je naglasio kako je pored zastave, Ustava i himne, nacionalna valuta najvažnije obilježje suvereniteta te osim toga najvažniji instrument ispravljanja neravnoteža u međunarodnim ekonomskim.

Sve ankete, osim one koju je naručila Hrvatska narodna banka, pokazuju da je javnost najvećim dijelom protiv uvođenja eura, istaknuo je Lovrinović. Spomenuo je i primjer Mađarske i Češke koje unatoč ispunjenim uvjetima nisu uvele euro.

»Držimo se svoje valute«, pozvao je.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of