VINKOVCI

Započeli radovi na izgradnji nove zgrade Gradske knjižnice u Vinkovcima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na prostoru u Domovinskom ratu do temelja izgorjele vinkovačke Gradske knjižnice i čitaonice u petak su započeli radovi na gradnji nove knjižnice koja će se prostirati na gotovo 4500 četvornih metara i čija će gradnja koštati oko 50 milijuna kuna.

"Ovo je projekt koji je izuzetno važan za sve Vinkovčane, za moj tim i mene, projekt koji će obilježiti naredno razdoblje Vinkovaca. Neizmjerno sam sretan zbog činjenice da su nakon tolikih godina radovi konačno započeli i da će za tri godine građani Vinkovaca dobiti prostor primjeren 21. stoljeću i modernim kulturnim potrebama", kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić rekla je da ta ustanova ima oko 6500 korisnika koji na raspolaganju imaju fond od oko 150.000 knjiga.

"Jako dugo smo svi skupa čekali ovaj trenutak i dočekali smo ga s radosti i srećom. Osim što će novi prostor podići razinu usluge koju pružamo našim korisnicima, nova knižnica omogućit će i našim djelatnicima da realiziraju sve one programe koje do sada nisu mogli u skučenom prostoru zgrade u kojoj se nalazimo od 1992. godine. Ove godine slavimo i 145. obljetnicu postojanja vinkovačke gradske knjižnice i ovo je najbolji poklon koji smo mogli dobiti", kazala je Lugić.

Površina nove zgrade knjižnice je 4500 m2, a objekt ima podrum, prizemlje i dvije etaže. Gradi se u ulici Kralja Zvonimira uz samo gradsko središte na mjestu gdje se do Domovinskog rata nalazila tadašnja Gradska knjižnica i čitaonica koja je posjedovala 75.000 svezaka knjiga, 1239 svezaka časopisa, 365 dijafilmova te 523 gramofonske ploče ozbiljne glazbe.

U noći sa 16. na 17. rujna 1991. zgrada knjižnice pogođena je neprijateljskim projektilima te je u požaru izgorio cjelokupan fond knjižnice. Izgorjela je i kompletna rukopisna ostavština Josipa Kozarca, Vladimira Kovačića i Joze Ivakića te djelomično Ivana Kozarca.

Projekt nove knjižnice djelo je vinkovačkog arhitekta Marka Milidraga.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum