MANJI BRODOVI LOVE DO 24. PROSINCA

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE PRIOPĆILO: Zabrana ribolova srdelarom od 16. prosinca do 14. veljače

Ilustracija

Ilustracija


Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je u četvrtak da zabrana ribolova mrežom plivaricom - srdelarom u cijelom ribolovnom moru Republike Hrvatske stupa na snagu 16. prosinca 2018. u podne i završava 14. veljače 2019. u ponoć, izuzev za plovila manja od 12 metara, koja će smjeti obavljati ribolov do 24. prosinca u podne, kako bi bilo sitne plave ribe u ponudi tijekom božićnih blagdana.

Zbog zaštite srdele u mrijestu, Ministarstvo poljoprivrede u zimskom razdoblju provodi kontinuirano ponavljajuću zabranu ribolova okružujućom mrežom plivaricom - srdelarom u cijelom ribolovnom moru Hrvatske, kaže se u priopćenju.

Svake se godine datum početka i završetka ove ponavljajuće zabrane korigira u skladu s dinamikom ribolovnih aktivnosti, a ove godine zabrana stupa na snagu 16. prosinca 2018. u 12,00 sati i završava 14. veljače 2019. godine u 24,00 sata.

Kao i ranijih godina, navode, bit će omogućena i ograničena iznimka za plovila manja od 12 metara, koja će smjeti obavljati ribolov u razdoblju od 16. do 24. prosinca 2018. godine u 12:00 sati. To znači da će sitna plava riba biti u ponudi tijekom božićnih blagdana.

"Jedan od prioriteta hrvatske ribarstvene politike je zaštita ribljeg fonda, ponajviše ekonomski i tradicionalno najzastupljenijih vrsta srdele i inćuna. Zbog toga svake godine u suradnji sa znanstvenicima pomno pratimo i predviđamo vrijeme mrijesta i uvodimo zabranu korištenja okružujuće mreže plivarice – srdelare kako bi se maksimalno zaštitila naša sitna plava riba u cijelom ribolovnom moru Hrvatske. Da bismo očuvali tradiciju i osigurali našim potrošačima sitnu plavu ribu za Badnjak uveli smo iznimku za mala plovila do 12 metara“, izjavio je potpredsjednik vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Napomenuo je da će za ta ograničenja ribari biti obeštećeni sredstvima iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a za privremenu obustavu ribolovnih aktivnosti ribarima je do sad već isplaćeno 26,4 milijuna kuna

Istekom razdoblja zabrane, a s ciljem očuvanja fonda srdele u Jadranu, planirano je zadržati i ograničenje ribolovnog napora i ulova, kojim bi se u razdoblju od 15. veljače 2019. godine u ponoć do 28. veljače 2019. godine u podne ograničila ribolovna aktivnost po plovilu na maksimalno pet ribolovnih dana tijekom tog razdoblja te ulov na maksimalno 35 tona male plave ribe po plovilu, navodi se u priopćenju. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater