VODNJAN

Vodnjan: Sporazum o suradnji s Prehrambeno-tehnološkim fakultetom u Osijeku

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sporazum o poslovnoj suradnji Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Grada Vodnjana potpisali su u ponedjeljak dekan tog fakulteta Jurislav Babić i gradonačelnik Edi Pastrovicchio.

Grad Vodnjan je naime, kako se navodi u priopćenju, prepoznao u toj visokoškolskoj ustanovi iz Osijeka sposobnost i stručnost te potencijal za potporu daljnjem razvoju poljoprivrede na Vodnjanštini, posebno maslinarstva, te proizvodnji i promidžbi visokokvalitetnih autohtonih namirnica s tog područja.

"U ovom sporazumu vidimo mogućnost da razvojnim projektima naš proizvod, ekstra djevičansko maslinovo ulje, dovedemo na još višu razinu. Vjerujem da se nećemo zadržati samo na maslinama i maslinovom ulju jer prostora za suradnju ima puno", rekao je gradonačelnik Pastrovicchio.

Po riječima dekana Babića, smisao takvih sporazuma jest da se zajedničkim snagama radi na unaprjeđenju lokalnih zajednica, gospodarstva i općenito proizvodnji i preradi poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. 

Kako stoji u sporazumu, suradnja Fakulteta i Grada odnosit će se na razvijanje novih te unaprjeđenje sadašnjih postupaka - tehnologija i proizvoda, te na predavanja o nutritivnoj vrijednosti ekstra djevičanskog maslinovog ulja na Danima mladog maslinovog ulja u Vodnjanu.

Sporazumom se predviđa i izrada i predlaganje projekata od zajedničkog interesa, zajedničko sudjelovanje na projektima, međusobna potpora u podnošenju prijedloga financiranja projekata domaćim i međunarodnim organizacijama, organizacija stručnih i znanstvenih skupova, seminara i sastanaka, edukacije i usavršavanja zaposlenika Grada u područjima od interesa i drugo.

"Osim obrazovanja, važan segment su nam znanstvena aktivnost i suradnja s gospodarstvom i lokalnom zajednicom. Možemo se pohvaliti da imamo jako puno znanstvenih i stručnih projekata, velik broj suradnji, a ovo je prvi sporazum o suradnji s jednom lokalnom zajednicom u Istri. Vjerujem da nije i posljednji i da ćemo naše iskustvo i znanje primijeniti i u ovaj dio Hrvatske", istaknuo je dekan Babić.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter