ZAGREB

Počeli pregovori o ukidanju dvostrukog oporezivanja između Hrvatske i SAD-a

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Pregovori o ukidanju dvostrukog oporezivanja počeli su između Hrvatske i SAD-a, a tome se najviše raduju hrvatski izvoznici posebno iz IT sektora, kojima će nove mjere štedjeti i do 30 posto zarade, priopćili su u subotu iz Hrvatske gospodarske komore.

Dividende za porezne nerezidente se oporezuju po stopi od 30 posto, što stvara osjetne probleme hrvatskim kompanijama i čini ih nekonkurentnima. Nepostojanje ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja smanjuje transparentnost poslovanja, a i sama činjenica da je Hrvatska jedina članica EU i NATO-a koja nema takav ugovor, stavlja hrvatske poduzetnike u znatno nepovoljniji položaj u odnosu na poduzetnike iz ostalih članica EU. stoji u priopćenju.

Voditelj Grupacije za razvoj računalnih igara HGK i direktor tvrtke Pandora studio (Gamepires) Andrej Levenski kazao je da su sve važnije platforme, od Steama, Google playa, Apple storea, do Origina američke tvrtke, što znači da uzimaju naknadu od 30 posto za usluge trgovine.

Dakle, ako vam igra košta 100 dolara, Steam uzima 30, a onda na vam to još odrežu porez od 30 posto pa tvrtka od tih 100 dolara na kraju dobije manje od pola. Tu pričamo o slučaju da se igra prodaje isključivo u Americi, ali ako prodajete u drugim zemljama tu vrijedi njihova stopa poreza, generalno tu govorimo oko još 15 posto gubitka. Drugim riječima, nama bi ukidanje dvostrukog oporezivanja praktički uštedjelo od 15 do 30 dolara na 100 dolara prometa“, pojasnio je u priopćenju Levenski.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum