ZAGREB

Vlada utvrdila stajalište za sastanak Vijeća za opće poslove

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlada je na zatvorenome dijelu sjednice utvrdila stajalište za sastanak Vijeća za opće poslove, u formatu ministara kohezije (GAC Cohesion), 2. lipnja.

Riječ o pregovaračkim pozicijama koja će Republika Hrvatska tek zastupati prema drugim državama članicama pa se ona, kao i u drugim slučajevima kada je riječ o pregovaračkim pozicijama prethodno ne objavljuju, priopćila je Vlada.

Uz to, dinamika rada i priprema sastanaka je takva da se dnevni redovi, raspravne točke, zaključci i drugi dokumenti tek usuglašavaju u tjednu prije sastanka pa je moguća i očekivana izmjena i dopuna stajališta država članica, pa i onih koje će zastupati Hrvatska.

Vlada napominje da će sukladno Zakonu o suradnji Hrvatskoga sabora i Vlade u europskim poslovima u odgovarajućim rokovima izvještavati Hrvatski sabor o stajalištima Hrvatske, kao i o tijeku i rezultatima rasprave na razini Europske unije.

Na zatvorenome dijelu sjednice usvojeno je i pisano očitovanje Republike Hrvatske na zahtjev za prethodnu odluku u spojenim predmetima pred Sudom Europske unije.

Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora.

Na temelju Konvencije za zaštitu ljudskih prava postupak postizanja rješenja označen je ograničenim stupnjem tajnosti pa Vlada tu točku nije u mogućnosti objaviti.

Članovi Vlade usmeno su izviješteni o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj.

Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2022. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije.

U dijelu koji se odnosi na kadrovska pitanja, Vlada je zaključkom predložila Skupštini Zračne luke Rijeka imenovanje Tomislava Palalića za člana Uprave - direktora toga društva do imenovanja putem javnog natječaja, na razdoblje od najduže šest mjeseci.

Razriješeni su zamjenici članova Savjeta za razvoj civilnoga društva - Mirela Buterin i Marin Šarlija, a novima zamjenicama, kao predstavnice Ministarstva hrvatskih branitelja i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, imenovane su Lina Lena Soukup i Jelena Jureta Pokrovac.

Ministru gospodarstva i održivog razvoja Davoru Filipoviću dano je odobrenje za obavljanje edukacijske djelatnosti na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu.

Na osobni zahtjev razriješen je ravnatelj Uprave za programe i projekte EU, europske i međunarodne poslove u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Marko Markić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini