ZAGREB

Uz Dan starijih osoba, HSU održao "šutljivi prosvjed" na glavnom zagrebačkom trgu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Članovi Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) u subotu su na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održali "šutljivi prosvjed" te razvili transparent "Međunarodni dan starijih osoba - 1. listopad" kako bi upozorili na sve lošiji položaj umirovljenika, društveni i materijalni.

Uz prigodni transparent, njihovi su članovi stajali u miru i tišini točno 6.18 minuta, koliko je u postocima iznosilo posljednje usklađivanje mirovina.

"Zahvalni smo vladinim naporima da, unatoč unutrašnjim i vanjskim nedaćama, mirovine zakonski usklađuje, ali, isto tako, moramo jasno reći da to nije dovoljno", poručili su iz HSU-a i dodali kako ne treba biti posebno matematički potkovan i izračunati kako je  postotak usklađivanja mirovina višestruko manji od inflacije.

Tako, naglasili su, sve veći broj umirovljenika ulazi u granicu siromaštva i za sada ne vidimo izlaz iz ove situacije.

Današnjim mirnim prosvjedom željeli su potaknuti i odgovorne u Gradu Zagrebu "da promjene svoj odnos u pozitivnom smjeru prema umirovljenicima".

Smatraju da je nerazumijevanje gradskih struktura prema umirovljenicima pokazao i današnji prosvjed jer, kako kažu, nisu dobili suglasnost da organiziraju na istom mjestu kvalitetnije događanje primjereno danu kojeg jednom godišnje obilježavaju. 

"Nadamo se kako smo ipak uspjeli zagolicati javnost da barem jednom godišnje povede računa o svojim najbližim starijim sugrađanima kako bi što dostojanstvenije proveli starost. Uostalom, sve to nas prije ili poslije očekuje pa zato imamo priliku da već danas učinimo nešto više i za vlastito bolje sutra", poručili su iz HSU-a.

Međunarodni dan starijih osoba koji se obilježava 1. listopada 1990. ustanovili su Ujedinjeni narodi svjesni toga da je odnos okoline prema osobama starije životne dobi iz godine u godini sve lošiji.

"Nekada su visokorazvijene civilizacije poštovale i cijenile starije osobe, njihovu mudrost i iskustvo dok nažalost danas glavno je mjerilo postala produktivnost. Tako su starije osobe postale opterećenje i teret, prema njima se iskazuje sve manje empatije i pokazuje bešćutnost", upozorili su iz HSU-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom