ZAGREB

Udruge traže povlačenje Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kuća ljudskih prava Zagreb, Centar za mirovne studije, Pravo na grad, BRID i Institut za političku ekologiju ocijenili su u petak prijedlog Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti promašenim te zatražili od Vlade njegovo povlačenje i izradu novoga.  

Prijedlog Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, koji je trenutno u e-savjetovanju, neće riješiti goruće probleme u području ostvarivanja socijalnih i ekonomskih prava i ne nudi smislene mjere i rješenja za smanjenje siromaštva i socijalne isključenosti u Hrvatskoj, stoji u priopćenju u povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, koji se obilježava 17. listopada.

Udruge upozoravaju na poražavajuću statistiku koja pokazuje da je gotovo četvrtina stanovnika u Hrvatskoj u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti, više od petine stanovnika je materijalno deprivirano, a više od polovice građana ne može podmiriti neočekivani financijski izdatak.

Čak 40 posto građana ne može si priuštiti jednotjedni godišnji odmor izvan kuće, a kraj s krajem teško spaja više od trećine kućanstava, napominju. Rizik od siromaštva i socijalne isključenosti produbljuju i velike regionalne razlike, a siromaštvo posebno pogađa djecu, jednočlane obitelji, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom.

Ističu kako Hrvatska već godinama nema sustavna rješenja i smislene javne politike za suzbijanje siromaštva i socijalne isključenosti, a posebno zabrinjavajućim smatraju što nema adekvatnog i brzog odgovora na nove probleme - pandemiju, posljedice potresa, stambeno zbrinjavanje, starenje stanovništva, migracije, potrebe ranjivih i isključenih društvenih skupina i mnoge druge.

Novi Nacionalni plan za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti ocjenjuju kao "površan, nedorečen i promašen", upozoravajući kako je on još jedno "mrtvo slovo na papiru" kojim Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike "ponovno servira neadekvatne, neučinkovite i površne mjere, ignorirajući prava i potrebe ranjivih skupina".

Od Vlade zahtijevaju da povuče prijedlog Nacionalnog plana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti te da izradi novi plan, koji će se, kako navode, temeljiti na ljudskim pravima i potrebama ranjivih skupina i koji će imati ambiciju zaista riješiti barem dio sustavnih i nagomilanih problema.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter