ZAGREB

Udruge roditelja odgojitelja: Dolenec ne govori istinu o vrtićima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tri udruge koje zastupaju roditelje odgojitelje optužile su u nedjelju dogradonačelnicu Zagreba Danijelu Dolenec za iznošenje neistina i manipulacije kad je riječ o broju mjesta u zagrebačkim vrtićima i mogućnosti zadržavanja statusa roditelja odgojitelja.

U priopćenju koje potpisuju Hrvatska udruga roditelja odgojitelja, udruga U ime obitelji i Građanska inicijativa U djeci je budućnost kaže se kako nije točna izjava Dolenec da Odluka o izmjenama mjere roditelj odgojitelj, osim mogućnosti zaposlenja, dozvoljava roditeljima da uz zadržavanje statusa odmah upišu djecu u vrtiće, u kojima još ima 380 slobodnih mjesta.

Nakon izmjene mjere roditelj odgojitelj za aktualne korisnike, koja stupa na snagu 1. svibnja, djeca u dobi od tri do šest godina moći će se upisivati u vrtiće uz istovremeno primanje naknade od 1000 kuna.

No, svaki roditelj odgojitelj koji sada pokuša upisati dijete u vrtić mora prekinuti svoj status korisnika, ističu udruge. Roditelji koji su nakon izjave Dolenec zatražili informaciju od vrtića mogu li upisati svoju djecu, dobili su odgovor da kao korisnici mjere uz obaveznu dokumentaciju moraju priložiti i potvrdu da su prestali koristiti novčanu pomoć za roditelja odgojitelja.

Tvrde također kako mnogi vrtići nemaju mjesta za novu djecu, te da broj slobodnih mjesta kojima odgovaraju na upite roditelja nije u skladu s evidencijom Grada Zagreba na koju se poziva Dolenec.

Po podacima koje iznose udruge, postojećih je korisnika mjere roditelj odgojitelj oko 5700, a brinu se za više od 20.000 djece.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter