ZAGREB

Udruge gradova, općina i županija pozdravile vladino ograničavanje cijena energenata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednici Hrvatske zajednice općina, Udruge gradova i Hrvatske zajednice županija pozdravili su u četvrtak odluku Vlade kojom se ograničavaju cijene energenata te istaknuli da se time omogućava nesmetan rad obrazovnim i javnim institucijama.

"S pogleda regionalne samouprave, podržavamo Vladine mjere jer bi bez njih funkcioniranje regionalne samouprave bilo otežano, pa čak i onemogućeno", istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić.

Mjere su pozdravili i čelnici Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina Željko Turk i Božo Lasić, istaknuvši da ih je Vlada donijela u dijalogu s njima. 

Marušić je potrebu za takvim mjerama istaknuo na primjeru bolnice u Novoj Gradiški, u kojoj bi trošak prosječne potrošnje struje za listopad, bez vladinih mjera bio milijun i 30 tisuća kuna, dok je zahvaljujući vladinim mjerama on smanjen na 170 tisuća kuna. 

Turk je naveo da su jedinice lokalne uprave kao osnivači raznih odgojno-obrazovnih, zdravstvenih i drugih javnih ustanova, u 2021. zbog rasta cijena energenata za funkcioniranje tih ustanova izdvojile oko 1,2 milijarde kuna.

Predsjednici udruga istaknuli su i kako će ograničene cijene energenata zaštititi od rasta cijena drugih usluga, poput vodoopskrbe, a podržali su i mjere štednje, ali i one za poticanje zelenih izvora energije. 

"Nije svako zlo za zlo. U ovom vremenu smo sad upućeni da pokušamo naći neku alternativu", rekao je Lasić, koji je i načelnik Općine Konavle.

Zajednički su istaknuli da su se mnoge jedinice lokalne samouprave u prethodnom razdoblju okrenule energetskoj obnovi svojih objekata, čime je već ostvarena ušteda. Turk je istaknuo međutim da se protivi rigoroznim uštedama na javnoj rasvjeti, koja je ujedno i pitanje prometne i opće sigurnosti, kao i rigoroznim mjerama štednje u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini