ZAGREB

Udruga Roda protiv zabrane boravka roditelja uz hospitalizirano dijete

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Udruga Roditelji u akciji Roda objavila je u srijedu da je prikupila više od 35.000 potpisa roditelja na peticiju kojom se od Ministarstva zdravstva traži hitno ukidanje zabrane posjeta i boravka roditelja uz dijete na bolničkom liječenju, što je uvedeno kao epidemiološka mjera.

Peticijom se traži od Ministarstva ukidanje zabrana i žurno sastavljanje epidemiološkog protokola koji će osigurati boravak roditelja uz dijete u bolnici, istaknule su predstavnice udruge na konferenciji za novinare na kojoj je predstavljena peticija i zahtjevi roditelja.

Zabranom posjeta i boravka roditelja uz hospitalizirano dijete  krše se prava roditelja na suodlučivanje u liječenju djeteta, a ukidaju se i prava djeteta na odgovarajuću skrb, istaknula je Kristina Turudić Leko iz udruge Roda.

Zabrane koje su uvele hrvatske bolnice u doba epidemije u suprotnosti su sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, UNICEF-a,  europskih i svjetskih stručnih društava te se protivi medicini utemeljenoj na dokazima, upozorile su predstavnice udruge.

Proteklih nekoliko mjeseci udruga Roda uputila je nekoliko uzaludnih apela Ministarstvu zdravstva i stručnim društvima u Hrvatskoj kako bi ih se upozorilo na kršnje prava djece i roditelja, no do danas nije stigao odgovor, rekla je  koordinatorica udruge Branka Mrzić Jagatić.

Predstavnice udruge poručuju da pratnja i boravak roditelja uz dijete tijekom hospitalizacije nije nadstandard, a boravak roditelja uz dijete je epidemiološki siguran ako se poštuju epidemiološke mjere koje vrijede u Hrvatskoj.

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević istaknula je da njezin ured podržava mogućnost boravka roditelja uz djecu u bolnici, kao jedno od temeljnih dječjih prava prema konvenciji o pravima djeteta.

Ured pravobraniteljice ocjenjuje neprihvatljivim ograničavanje posjeta djeci u bolnicama u izvanrednim okolnostima panedemije te je uputio preporuke Ministarstvu zdravstva da objavi stručne reference na kojima temelji takva ograničenja  s obzirom da Svjetska zdravstvena organizacije i UNICEF preporučuju boravak roditelja uz dijete u bolnici, rekla je pravobraniteljica.

Stoga je uputila apel Ministarstvu da izradi jasna pravila utemeljena na stručnim preporukama..

Mrzić Jagatić je upozorila i da se zbog epidemioloških mjera u rodilištima  uskraćuje pravo rodilje na pratnju pri porodu, što je, istaknula je, također suprotno smjernicama stručne javnosti i medicine utemeljene na dokazima.

Iako postoji načelna suglasnost da se omogući rodilji pratnja, u praksi postoje brojne barijere pa se od pratnje traži testiranje na covid -19, 48 sati prije poroda, o trošku obitelji, te pohađanje priprema za porod koji se zbog pandemije ne održavaju, rekla je Mrzić Jagatić. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater