SPLIT

U Splitu obilježen Dan državnosti BiH

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na splitskim prokurativama, uz pridržavanje epidemioloških mjera, u srijedu je obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine u organizaciji Kulturnog društva Bošnjaka "Preporod".   

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava se su spomen na zasjedanje ZAVNOBiH-a koje je održano 25. studenoga 1943. u Mrkonjić Gradu.

Zaključak tog zasjedanja ZAVNOBiH-a je da "BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska i hrvatska i muslimanska".

"Vrijeme u kojem živimo je vrijeme kada kultura zajedništva i nade može povezivati države, nacije i građane svijeta," istaknuo je Edin Nurkić, predsjednik "Preporoda" u Splitu.

U ime koordinacije bošnjačkih organizacija u Splitsko-dalmatinskoj županiji Kadro Kulašin podsjetio je na burnu prošlost Bosne i Hercegovine.

"Bili su Rimljani, Osmanlije, bila Austro-ugarska monarhija i Kraljevina i SFR Jugoslavija, a Bosna i Hercegovina je opstala", istaknuo je Kulašin.

 U ime grada Splita na svečanosti se čestitkama za Dan državnosti BiH pridružio i Pero Jurišin.

Sudionici manifestacije podsjetili su se na nedavno preminulog glumačkog velikana Mustafu Nadarevićai istaknuli da je ulogom inženjera Duje u TV seriji "Velo misto" trajno "povezao Hajduk, Split i Bosnu i Hercegovinu iz koje je potekao, jer - Hajduk živi vječno, a Bosna i Hercegovina živi vjekovima".

U sklopu obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Splitu je otvorena likovna izložba Blaženke Jukić, članice splitskog Kulturnog društva Bošnjaka, kojom se, kako je istaknuto, zagovara ravnopravnost spolova i osuđuje svako nasilje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum