ĐAKOVO

U Osječko-baranjskoj županiji nastavljeno organizirano cijepljenje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Osječko-baranjskoj županiji u četvrtak je na još sedam lokacija nastavljeno organizirano cijepljenje osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika protiv koronavirusa, izvijestio je županijski Stožer Civilne zaštite.

 Organizirano cijepljenje počelo je prošlog tjedna u Osijeku, a ovog tjedna se nastavlja i u Đakovu, Našicama, Belom Manastiru, Belišću, Donjem Miholjcu, Valpovu i Čepinu. 

 Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Nataša Turić rekla je na konferenciji za novinare kako se planira iskoristiti 7200 doza cjepiva Phizera, Astrazenece i Moderne.
 "Prošli tjedan dobili smo pet tisuća doza cjepiva, ovaj tjedan dolazi 3042 doze Phizera, a idući tjedan najavljena je isporuka 2200 doza Moderne, tako da možemo pokriti sve punktove koje smo predvidjeli za organizirano cijepljenje", rekla je Turić.
 Dodala je da, po podacima prikupljenim u prijepodnevnim satima, nitko nije odbio cijepljenje AstraZenecom te da su se svi naručeni došli na cijepljenje.

 Ravnatelj županijskog Doma zdravlja Mato Lukić izvijestio je da se danas na svim punktovima planira cijepiti 2400 osoba, a isto toliko u subotu i nedjelju. KAže da je u organizaciji angažiran veliki broj zdravstvenog i pratećeg osoblja te da nisu zabilježeni veći problemi. 

 Po podatcima županijskog Stožera, u protekla 24 sata u od posljedica zaraze koronavirusom umrla je jedna osoba u dobi od 81 godine, a potvrđena su 102 nova slučaja zaraze.
 U osječkom Kliničkom bolničkom centru (KBC) i županijskom Nastavnom zavodu za javno zdravstvo za područje Osječko-baranjske županije obrađena su 354 uzorka, od kojih su 102 bilo pozitivna.
 Najviše novopozitivnih osoba, njih 31, ima prebivalište na području Osijeka, osam na području Đakova, po pet na području Belišća, Čepina i Popovca, dok je u ostalim mjestima potvrđen manji broj novozaraženih osoba.
 U bolnicama se liječi 105 osoba. U osječkom KBC-u ih je 80, od kojih je 19 na respiratoru, a u Općoj županijskoj bolnici Našice hospitalizirano je 25 pacijenata. 
 U samoizolaciji je 1641 osoba, a policija je provela 32 provjere osoba u samoizolaciji i 118 nadzora ugostiteljskih objekata, pri čemu nije utvrđeno kršenje propisanih mjera.

 Na upit novinara je li se, s obzirom na veći broj zaraženih osoba, razmatralo uvođenje nekih novih mjera načelnik Stožera Ivan Hampovčan odgovorio je kako su usvojili nekoliko prijedloga koji su upućeni Nacionalnom stožeru radi odobrenja. Istaknuo je da nisu tražili zatvaranje ugostiteljskih objekata i terasa, jer smatraju da bi to bilo pretjerano, s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju. 

 "Predložili smo ravnateljima škola da se očituju o primjeni modela B, odnosno kombinaciji nastave u školama i nastave na daljinu. U petak ćemo dobiti analizu broja oboljelih učenika, a ovisno o tome možemo predložiti i neke druge mjere", rekao je.
 Istaknuo je kako su osječkom Gradskom prijevozu putnika preporučili povećanje broja autobusa i tramvaja koji prometuju na gradskim linijama, kako bi se rasteretio promet, koji je, smatraju, vjerojatno jedan od problema u prenošenju koronavirusa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater