OSIJEK

U Osijeku obilježen Dan sjećanja na žrtve holokausta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Osijeku je u četvrtak obilježen Jom hašoa, Dan sjećanja na žrtve holokausta, a tom prigodom vijenci su položeni kod spomenika "Majka i dijete", autora Oscara Nemona, kipara židovskog podrijetla.

Predsjednik osječke Židovske općine Damir Lajoš rekao je kako su glavni ciljevi obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta upozoriti da se univerzalno zlo, najveće koje se dogodilo u povijesti civilizacije, više nikada ne ponovi.

„Holokaust simbolizira sva zla koja su se događala u povijesti i treba nam koristiti kao vječno upozorenje“, naglasio je Lajoš.

U ime Osječko-baranjske županije vijenac je položio predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin, a u ime Grada Osijeka dogradonačelnica Žana Gamoš koja je rekla kako je Oscar Nemon pred Drugi svjetski rat morao napustiti Osijek, pri čemu je ostavio bogatu ostavštinu.

„Spomenik Majka i dijete, čiji je originalni naziv 'Humanost', šalje poruku nade u svjetliju i bolju budućnost, a danas, kada se prisjećamo stradalih u holokaustu, želimo poslati poruku potrebe edukacije novih generacija i vjere u svjetliju, iskreniju i pravedniju budućnost“, rekla je Gamoš.

Vulin je istaknuo kako treba poduzeti sve što se može i ne dopustiti širenje mržnje prema bilo kome.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater