NAJNOVIJEZAGREB

U humanitarnoj zagrebačkoj adventskoj utrci 2.500 sudionika

(Hina)

Oko 2.500 sudionika s plavim kapica Djeda Božićnjaka protrčalo je u nedjelju centrom Zagreba u sklopu humanitarne kostimirane utrke Zagreb Advent Run posvećene borbi protiv dijabetesa, bolesti koji je danas četvrta po uzroku smrtnosti u Hrvatskoj.

Dio sredstava od kotizacija donirat će se Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga kao potpora njihovim programima i projektima.

Središnji i jedini sportski događaj zagrebačkog adventa održan je treću godinu zaredom, ovaj put s rekordnim brojem sudionika iz 29 zemalja, koji su se ovog hladnog zagrebačkog jutra, na temperaturi ispod nule, okupili ispred hotela The Westin. Trčalo se na 5 i 10 kilometara, a ove godine trkačima su se pridružili nordijski hodači te brojne obitelji, priopćili su organizatori, tvrtka Run Croatia i Millenium promocija.

„Drago mi je da su se dijabetičari uključili u ovaj projekt kao trkači i hodači, ali i kao volonteri koji su potpomogli organizaciji te educirali građane o važnosti prevencije i liječenja dijabetesa. Od dijabetesa svake godine obolijeva i umire sve više Hrvata. Pravilna prehrana te redovita tjelovježba znatno smanjuju rizik od obolijevanja te pomažu ublažavanju posljedica dijabetesa kod oboljelih, stoga nam je posebno drago što su organizatori utrke ovogodišnj izdanje Zagreb Advent Runa posvetili borbi protiv dijabetesa“, izjavila je, navodi se u priopćenju, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga Zrinka Mach. 

"Kada smo zajedno s partnerima iz Run Croatije pokretali projekt Zagreb Advent Run, želja nam je bila stvoriti upravo ovakav događaj, veselo blagdansko druženje s humanom notom. Iznimno smo sretni i ponosni kada vidimo koliko se partnera utrke pridružilo našoj viziji i koliko se sudionika utrke odazvalo iz svih krajeva svijeta. Kapice Djeda Božićnjaka na glavama svih sudionika ove su godine pomalo neobično bile plave boje – odabrali smo takve jer je plava boja borbe protiv dijabetesa, ali i Grada Zagreba koji je podržao utrku kao suorganizator“, rekao je organizator utrke i predsjednik uprave Millenium promocije Mario Petrović, koji je zajedno s obitelji sudjelovao u njoj.

Najbrži muški trkač na 5 kilometara bio je Goran Grdenić (Hrvatska) s vremenom 16 minuta i 40 sekundi, a u ženskoj konkurenciji pobjedu je odnijela Mate Matošević Hačić (Hrvatska), koja je trčala 18 minuta i 28 sekundi. Na 10 kilometara najbrži je bio Mitja Krevs (Slovenija) s vremenom 32'23", a najbrža trkačica bila je Biljana Cvijanović (Srbija) s vremenom 38'54". Melvin Olawugebmi (Francuska) je bio najbrži u kategoriji nordijskog hodanja, s vremenom 34', a Sanja Čustović (Hrvatska) bila je najbrža u ženskoj konkurenciji s vremenom 41'08".

Svi sudionici utrke imali su priliku savjetovati se sa stručnjacima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, koji su im mjerili razine šećera u krvi i pregledavali krvni tlak, savjetovati se s kineziolozima o dobrobitima vježbanja te nutricionistima o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani. Po završetku utrke, u hotelu Westin organizirano je druženje sudionika uz nagradni kviz s nagradama partnera utrke, stoji u priopćenju.  (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam