PETRINJA

Tradicionalni slatki Medni dan među petrinjskim prvašićima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka obilježen je u utorak u Osnovnoj školi Mate Lovraka u Petrinji, a ondje je bila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Tim se povodom učenicima prvih razreda, a njih je oko 36.000, daruju staklenke meda.

Na svečanosti su prvašići upoznati s načinom proizvodnje i vrijednosti meda kao prehrambenog proizvoda, upriličena je prigodna izložba, a ministrica im je osobno uručila medne darove. 

"Nastojimo educirati najmlađe o važnosti pčela za zdravlje biljaka, životinja i ljudi, te opstanka biljne proizvodnje i zaštitu naših eko-sustava, okoliša i održavanja biološke raznolikosti", rekla je ministrica Vučković i podsjetila da Ministarstvo poljoprivrede uspostavlja nacionalni sustav kvalitete 'Dokazana kvaliteta - Hrvatska',

Napomenula je da će sve oznake koje jamče kvalitetu -  meso i mlijeko s hrvatskih farmi, brašno s hrvatskih polja i med hrvatskih pčelinjaka - ugraditi u taj nacionalni sustav kvalitete.

"Taj je sustav, za razliku od prethodnih, odobren od Europske komisije, pa će hrvatski poljoprivrednici moći koristiti sustav ruralnog razvoja, mjeru 3, za primjenu, promociju i marketing, čime ćemo na jedinstven način nastojati približiti kvalitetan proizvod našim potrošačima, ali se nećemo zaustaviti samo na tome", rekla je.

Kako je dodala, zbog loše godine za pčelare, ove je godine ministarstvo pomogla pčelarima potporama male vrijednosti za prihranu pčela. U program je uloženo tri milijuna kuna, a sektoru pčelarstva se pomaže i programom potpora kroz osam vrijednih mjera, a ove godine je vrijednost potpora povećana za tri milijuna kuna i iznosit će 18 milijuna kuna. 

Sisačko-moslavački dožupan Mihael Jurić naglasio je da je na području Sisačko-moslavačke županije duga tradicija proizvodnje meda, a u tijeku je projekt brendiranja banskog kestenovog meda.

Nasadi šuma na Banovini pružaju mogućnost proizvodnje vrlo kvalitetnog meda. Pritom banovinski pčelari koriste sve poticajne mjere Ministarstva poljoprivrede u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom, rekao je ocijenivši kako budućnost pčelarstva na petrinjskom području, kao i cijeloj županiji, nije upitna. 

Na svečanosti su bili i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać, dožupan Mihael Jurić, zamjenik petrinjske gradonačelnice Ivan Prskalo i drugi dužnosnici.

Ministarstvo poljoprivrede, u suradnji sa školama, Hrvatskim pčelarskim savezom i Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, održava Školski medni dan već četvrtu godinu u školama diljem Hrvatske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini