ZAGREB

Osnivači osnovnih škola pozvani da se prijave za program Školskog mednog dana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je u utorak javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u programu Školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu, koji će se u prvim razredima osnovnih škola provoditi 7. prosinca. 

Poziv je otvoren mjesec dana odnosno do 1. listopada, a za njega su osigurana sredstva u iznosu od od milijun kuna za podjelu staklenki domaćeg meda učenicima prvih razreda osnovnih škola, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

Vlada je prošli tjedan donijela Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu, a njegova je ukupna vrijednost 1,4 milijuna kuna. Od toga se oko 70 posto sredstava ili jedan milijun kuna odnosi na nabavku meda koji se dijeli učenicima prvih razreda osnovnih škola, a 400 tisuća kuna za izradu različitih priručnih materijala i njihovu distribuciju.

Kako se navodi u priopćenju, javnim pozivom su osnivači školskih ustanova pozvani na iskaz interesa za sudjelovanje u programu za financiranje prihvatljivih troškova za med zapakiran u nacionalnu staklenku za med, a mogu sudjelovati škole čiji su osnivači država, jedinice lokalne ili područne (regionalne) samouprave te druge pravne ili fizičke osobe. 

Program će se provoditi u prvim razredima osnovnih škola 7. prosinca u povodu obilježavanja sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, a u cilju promocije meda lokalnih proizvođača, povećanja unosa meda u prehranu djece, podizanja razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane te educiranja učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka prvi put održan 7. prosinca 2018. godine, a lani je održan 9. prosinca. U dvije godine održavanja u programu je sudjelovalo ukupno 826 osnovnih škola i 72.002 učenika prvih razreda, a njima je podijeljen med ukupno 381 pčelara.

Inače, Agencija je nedavno objavila i javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova i dobavljača za sudjelovanje u novoj Školskoj shemi voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda 2020./2021. godine. U okviru Školske sheme voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi ponudit će se učenicima kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane, kontinuirano u nastavne dane tijekom školske godine. Voće i povrće ponudit će se učenicima u osnovnim i srednjim školama, a mlijeko i mliječni proizvodi učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum