analiza tjedna

TOP: Ivan Vilibor Sinčić – osmislio Ključ Hrvatske u Bruxellesu / FLOP: Nino Raspudić – prodavač političkih balona o suradnji klerikalne desnice i ljevice

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Ilustracija

Ilustracija


TOP: Ivan Vilibor Sinčić – osmislio Ključ Hrvatske u Bruxellesu 

Živi zid je srušen i više ne postoji na političkoj sceni. Na njegovo mjesto stigao je Ključ Hrvatske, stranka u koju se Živi zid preimenovao pod vodstvom svog novog/starog predsjednika Ivana Vilibora Sinčića, zastupnika u Europskom parlamentu. U toj su stranci, izgleda, na vrijeme shvatili da je vrijeme za potpuni rebranding pa su promijenili ime i program. Više se neće baviti deložacijama i ovrhama - tvrde da ih je sada manje zbog njihove djelatnosti – nego će im glavne programske točke biti borba protiv korupcije, zeleno gospodarstvo i demografska obnova.

Politiku Ključa Hrvatske vodit će iz Bruxellesa, gdje mu je radno mjesto, sam Sinčić, iako mu se u Europskom parlamentu ne dopada. Kaže da je on "administracija koja je sama sebi svrha", što nije govorio ni za Hrvatski sabor kad je tamo sjedio. Bivši Živi zid – današnji Ključ Hrvatske – nema saborskih zastupnika, ali ima vijećnika u općinama, gradovima i županijama, te jednog gradonačelnika i europarlamentarca Sinčića. Unutra više nisu živopisni likovi poput Ivana Pernara i Branimira Bunjca, pa će Sinčić "ključeve" podijeliti preostalim članovima stranke na svim razinama.

Valja naglasiti da je vodstvo Živog zida/Ključa Hrvatske – bez obzira na nerazumljiv naziv nove stranke i nisku popularnost – napravilo potez koji se očekivao i od utjecajnijih stranaka. Kompletan stranački reset potreban je nekolicini liberalnih stranaka i malih desnih stranaka, kako bi biračima ponudili novi program, a po mogućnosti i nova lica. Promjene su potrebne i u Možemo! – kod njih nije jasno što je politička platforma koja okuplja nekoliko stranaka, a što sama stranka Možemo!. U gradskoj skupštini Zagreba – gdje je Možemo! na vlasti – nema vijećnika stranke Možemo!, naprimjer.

Ivan Sinčić povukao je potez koji mijenja njegovu stranku i odvozi iz nje toksični otpad koji je vremenom nakupila te ga se ne uspijeva riješiti. Koliko će Ključ Hrvatske "otključati" biračkih listića, ima vremena vidjeti.

 

FLOP: Nino Raspudić – prodavač političkih balona o suradnji klerikalne desnice i ljevice 

U stranci Most, najekstremnijoj desnoj stranci koja prelazi izborni prag, nikad nije dosadno. Nakon što im je Ustavni sud očekivano poništio zahtjev za referendum o covid potvrdama, nije trebalo proći ni tri dana da u javnost ubace podjednako besmislenu ideju o suradnji lijevih stranaka – SDP-a, Možemo!, vjerojatno i udruge Socijaldemokrati – s Mostom kako bi se zajedno borili protiv korupcije i HDZ. Ideju je u javnost iznio nezavisni saborski zastupnik Nino Raspudić – ali u ime Mosta na čijoj je listi dospio, zajedno sa ženom Marijom Selak Raspudić, u Hrvatski sabor – s objašnjenjem da treba staviti moratorij na ideološke teme te se posvetiti borbi protiv HDZ-a i korupcije.

Izjavu Nine Raspudića demantirali su, ne odviše uvjerljivo, i u samom Mostu čiji je politički tajnik Nikola Grmoja rekao kako je to njegova privatna ideja. U strankama s kojima bi Raspudić koalirao dosta su odlučniji, pa u Možemo! kažu – ideja je neprovediva. "Ideja da se političke promjene mogu dešavati bez vrijednosnog opredjeljenja je laž", zatukli su u Možemo! Raspudićevu ideju o moratoriju na ideologiju dok traje borba protiv korupcije. Koja traje već tridesetak godina, od vremena privatizacije i pretvorbe, s promjenjivim uspjehom.

Raspudićev raspuknuti politički balon prije je "istraživanje terena" hoće li uopće netko s Mostom surađivati i koalirati nakon idućih izbora. HDZ neće – što je Andrej Plenković više puta ponavljao, a teško će i Domovinski pokret ako se do tada posve ne atomizira i uspije li preći izborni prag. Most prelazi izborni prag, ali mu je koalicijski potencijal nikakav, što znači da su osuđeni na oporbene klupe bez obzira je li na vlsti ljevica ili desnica. Nezavisni mostovac Raspudić - kojeg je javnost upoznala i kao aktivista s palestinskom maramom i u majici s napisom "Kuba" – idealan je prodavač političkih balona. Stranka čiji nije član lako kaže da to nije njihova ideja, druge stranke ga odbiju, i nikome ništa. Osim što Raspudić ispada smiješan, ali to mu je i posao.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of