ZAGREB

Tomašević: Ukidanje štetnih odluka o pročistaču i Bloku Kvatrić

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je u utorak ukidanje štetne odluke o pročistaču otpadnih voda, kojom je 400 milijuna kuna trebalo investirati iz gradskog proračuna, kao i one o trgovačkom društvu Blok Kvatrić kojom se, tvrdi, pogodovalo privatnom investitoru.

Tomašević je na konferenciji za novinare rekao kako će Gradskoj skupštini predložiti da poništi odluku o financiranju trećeg stupnja pročišćavanja otpadnih voda, tako da Vodoopskrba i odvodnja bude investitor umjesto privatne tvrtke, a kako bi se investicija od 400 milijuna kuna financirala iz EU fondova, umjesto iz gradskog proračuna.

"Time ćemo izravno u proračunu uštedjeti iznos od 400 milijuna kuna", kazao je i dodao da se mora ići u investiciju za treći stupanj pročistača otpadnih voda ,jer je ona preduvjet da bi Zagrebački holding iz EU fondova povukao oko dvije milijarde kuna za Vodoopskrbu i odvodnju u sljedećih sedam godina.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet najavio je da će se na prvu ovogodišnju sjednicu Gradske skupštine uputiti prijedlog o pokretanju postupka likvidacije Bloka Kvatrić d.o.o., navevši kako je riječ o poništenju štetne odluke bivše vladajuće koalicije BM 365 i HDZ-a iz rujna 2020. kojom bi Grad predao upravljačka prava nad 155 milijuna kuna vrijednim gradskim zemljištem privatnom investitoru.

Tomašević je izvijestio i da je za novu direktoricu Zagrebačkog velesajma izabrana Renata Suša te da će za novu ravnateljicu Muzeja za suvremenu umjetnost potvrditi Zdenku Badovinac.

Rekao je i da je poništio te ponovio dva natječaja za pročelnike Gradskog ureda za upravljanje imovinom i stanovanje te Gradskog ureda za obnovu, izgradnju, prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i promet, kako bi se javilo još dobrih kandidata i kandidatkinja. 

Nada da će Vlada uspjeti produžiti rok korištenja europskog novca za obnovu

Na pitanje očekuje li da će Europska komisija produžiti za korištenje novca iz Fonda solidarnosti namijenjenog obnovi oštećenja nakon potresa, odgovorio je kako se u Gradskoj upravi nadaju da će Vlada uspjeti produžiti taj rok.

Istaknuo je da gradske vlasti od kada su došle na čelo grada rade na tome da se napravi sve što se može napraviti do lipnja, do kada je postojeći rok, s obzirom na projekte koje je Grad Zagreb prijavio.  

Kada su došli na vlast, naveo je gradonačelnik, ugovorena sredstva su bila 137 milijuna kuna, a sada su 720 milijuna kuna. Prijavljeni projekti bili su vrijedni 479 milijuna kuna, a sada su 1,8 milijardi kuna.

Tomašević je kazao da je za Grad Zagreb, u odnosu na državne projekte, dobro što je dobar dio njih već trajao i obnova je za njih već gotova, ali da novci još nisu povućeni iz Fonda solidarnosti. "Na svu sreću, mi ćemo moći dosta novca retroaktivno povući jer su projekti već debelo u tijeku, a neki su već i završili", istaknuo je. 

Dodao je da ne može procijeniti status državnih projekata niti reći kolike su šanse da se rok s lipnja produži do kraja godine, jer u Gradu ne sudjeluju u pregovorima s Europskom komisijom.

O aferi Frke Petešića: Ako je bilo zlouporabe, to ukazuje na odgovornost

Upitan je li upoznat sa slučajem da su se radile iznimke u obnovi stana u kući koja je kulturno dobro Zvonimira Frke Petešića, predstojnika Ureda predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, Tomašević je rekao da prvi put čuje za taj "slučaj", a nada se da nije bilo nikakve zlouporabe položaja jer to onda ukazuje na odgovornost, a ne samo nemoralnu odgovornost. 

Kao vrlo zahtjevnu situaciju naveo je obnovu spomenika kulture koju koordinira Ministarstvo kulture, a što se tiče konzervatora, to je u ingerenciji Zavoda za zaštitu kulture i prirode te se nakon imenovanja v.d. ravnateljice  maksimalno ubrzao rad konzervatora. Uskoro će biti izabrana ravnateljica ili ravnatelj, a ako će trebati, zaposlit će se i novi konzervatori jer Zavod ne smije biti "usko grlo" što se tiče obnove, kazao je Tomašević. 

O raspisivanju javnog natječaja za voditelje službi u direkciji Zagrebačkog holdinga rekao je da se ne radi o nikakvim novim pozicijama, smanjit će se rukovodeće pozicije, a za najavljena otpuštanja rekao je da je to proces koji treba biti između Uprave i sindikata, a ako će biti potrebe neke strateške stvari proći i oni će sjesti sa sindikatima. 

Tomašević je rekao i da razgovori s Dinamom idu dalje, ocijenivši da je svima u interesu naći model kako bi konačno u gradu imali stadion kakav građani zaslužuju.   

Istaknuo je da je početak veljače i dalje rok kada bi žičara trebala biti puštena u promet, a cijene karata na vrijeme će predstaviti javnosti.  

Na pitanje ima li i on oko sebe neke "demontere", kao što premijer Plenković kaže da ih vidi oko sebe, rekao je kako nije njegov stil da se nešto previše žali na demontiranje sa svih mogućih strana i proziva različite demontere, već je njihov stil da rade. 

"Umjesto da se žalimo, pokušavamo raditi što više i ostvariti što više rezultata", poručio je gradonačelnik Tomašević. 

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izvijestila je da će u idućih 30 dana u javnom savjetovanju biti prijedlog odluke o podnošenju prijedloga i peticija građana, kojom je predviđeno da 10 posto birača grada Zagreba može kroz rok od 90 dana prikupiti potpise kako bi stavili neko pitanje na dnevni red Gradske skupštine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini