spektakl

Svečano otvorenje mosta, koji se ipak neće zvati "Pelješac", bit će 26. srpnja. A prvi automobil koji će prijeći most, najbrži je električni auto na svijetu. Donosimo detalje

| Autor: Glas Istre
 Pelješki most (foto: Tonči Plazibat / CROPIX)

Pelješki most (foto: Tonči Plazibat / CROPIX)


Prvi automobil koji će na svečanom otvorenju 26. srpnja oko 22 sata prijeći Pelješki most bit će Rimac Nevera, najmoćniji električni automobil današnjice, koji je proizveden u hrvatskoj tvrtki Rimac Automobili, a na mostu će se susresti s automobilom trostrukog europskog prvaka Nike Pulića.

Nevera će krenuti s jedne strane mosta, a auto proslavljenog hrvatskog automobilista, čija je konstrukcija napravljena u Hrvatskoj, s druge strane i prolazit će kroz vatromet, prenosi Jutarnji list

Nakon ovog show programa, prvi koji će službeno prijeći most bit će pripadnici prve i četvrte gardijske brigade, njih 40 na motociklima.

Svečana ceremonija otvaranja Pelješkog mosta počet će u 20.15 sati s izravnim prijenosom na HRT-u, a sve bi trebalo biti gotovo do iza 22 sata, iako je bilo i nekih početnih ideja da traje do iza ponoći.

U cijeli program gledatelje će na HRT-u još u osam sati ujutro uvesti limene glazbe i trombunjeri, a cijeli dan će na odmorištu s pelješke strane trajati kulturno-umjetnički program.

Fešta će trajati sve do trenutka kada će uz Himnu slobodi krenuti vatromet i bakljada na brodicama ispod mosta.

U Vladi još uvijek slažu popis uzvanika te protokol jer puno je zainteresiranih za dolazak, a mjesta u službenom programu i na prostoru gdje će se odvijati svečanost je malo. Bit će nekoliko stotina uzvanika. Na svečano otvaranje Pelješkog mosta pozvana je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, budući da je većinu projekta sufinancirala Europska unija. U Vladi još čekaju konačnu potvrdu njezinog dolaska, što bi se trebalo dogoditi u narednim danima. Zbog toga se ne može još ni utvrditi konačni protokol, uzvanici i govornici.

Plan je i da se video porukom uzvanicima obrati kineski premijer Li Keqiang, budući da je Pelješki most gradila kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), a kineski premijer posjetio je gradilište 2019. kada je bio u službenom posjetu Hrvatskoj, prenosi Jutarnji list

Na otvorenje su pozvani i svi predstavnici izvođača radova i projektanti mosta, te cijeli hrvatski državni vrh. Na otvorenju će biti predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima i ministrima, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, a pozvat će se i predsjednik Republike Zoran Milanović.

Iz Vlade poručuju kako će se nastojati pozvati sve one koji su na bilo koji način bili uključeni u ovaj projekt, bivše šefove države i vlada, ministre i saborske zastupnike, ali da je i puno veći interes, pa će se morati utvrditi konačan popis uzvanika kroz nekoliko dana. Bit će pozvani i zastupnici iz te županije.

Planiralo se i da se most pusti za pješake još tijekom dana, ali to zbog pirotehnike koja će biti na sredini mosta neće biti moguće. Mostom će moći proći pješaci, oni koji to bude htjeli samo do prvog pilona s jedne i druge strane, iako je on zapravo namijenjen za vozila. Zato se neće ni pozivati ljude da dođu masovno na most taj dan jer bi mogao nastati prometni krkljanac automobilima. Zbog toga se planiraju prijevozi minibusevima, a moći će se parkirati puno dalje od mosta.

I prostor za uzvanike je ograničen. Sve će se odvijati na odmorištu na kojem će morati stati dvije pozornice; jedna za govornike, a druga za orkestar i izvođače, a tu će biti i sva tehnika HRT-a za prijenos uživo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater