ZAGREB

Sv. Katarina i izraelska korporacija istražuju stanično liječenje covida

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Stanično liječenje covida-19 i osteoartritisa, kao i laboratorijska proizvodnja koštanog tkiva,  ciljevi su strateške suradnje Specijalne bolnice Sv. Katarina i izraelske biotehnološke korporacije Bonus BioGroup, koja je u utorak ugovorena u Zagrebu. 

Naime, Sv. Katarina i Bonus BioGroup postavile su nove  smjernice u liječenju covida-19 mezenhimnim matičnim stanicama koje su pokazale odlične rezultate, rečeno je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja ugovora o strateškoj suradnji.

Izraelski liječnici Shai Meretzky i Tomer Bronstein prezentirali su rezultate liječenja teških oblika covida-19 mezenhimnim matičnim stanicama istaknuvši da se funkcija pluća normalizirala mjesec dana nakon liječenja. 

Naglašeno je i da su identične rezultate objavili znanstvenici Sv. Katarine u suradnji s KBC-om Split, primijenivši mezenhimne matične stanice u oboljelog s teškom kliničkom slikom covida-19.

Osim u liječenju covida, izraelski i hrvatski znanstvenici pokrenut će i zajednička istraživanja u svrhu liječenja degenerativnih oboljenja i oštećenja hrskavičnog tkiva, također mezenhimalnim matičnim stanicama koje imaju velik učinak na regeneraciju tkiva, najavljeno je.  

Hrvatski i izraelski znanstvenici ističu kako je dokazano da ove stanice sprječavaju staničnu smrt, stimuliraju dijeljenje stanica i stvaranje novih krvnih žila.

Zbirni učinak je popravljanje oštećenog tkiva, a utvrđeno je i statistički značajno poboljšanje kliničkog statusa pacijenata s osteoartritisom.

Izraelski veleposlanik Ilan Mor: Dvije sjajne institucije pomiču granice medicine

Na kraju tiskovne konferencije izraelski znanstvenici su prikazali u laboratorijskim uvjetima razvijenu kost, koja je prošla sva biomehanička testiranja, a biološki se u cijelosti ponaša poput normalne kosti.

Sudionici konferencije istaknuli su da proizvodnja novih tkiva iz vlastitih stanica otvara neslućene mogućnosti u liječenju do sada neizlječivih oboljenja.

Predsjednik Upravnog vijeća Sv. Katarine Dragan Primorac istaknuo je da su stanična terapija i regenerativna medicina novi iskoraci moderne medicine, dodavši kako ga posebno raduje što se ovom suradnjom hrvatsko zdravstvo i globalno pozicionira.

Na potpisivanju ugovora bio je i veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor koji je također pozdravio uspostavu suradnju "dvije sjajne institucije", koje, istaknuo je, "svojim rezultatima pomiču postojeće granice medicine".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini