ZAGREB

SSSH Plenkoviću: Odustanite od ideje suspendiranja radnih i socijalnih prava

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Predsjednik Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel pozvao je u srijedu premijera Andreja Plenkovića da odustane od suspenzije radnih i socijalnih prava.

"Od Vas očekujemo da odustanete od suspenzije radnih i socijalnih prava jer biste time omogućili kaos te da očuvate prihod radnika, a time i poslovanje poslodavaca, jer ćete tako sigurnije postići ciljeve", navodi se u otvorenom pismu koje je SSSH-a uputio Plenkoviću.

Upozoravaju kako prema neslužbenim informacijama kojima SSSH raspolaže Vlada ponovo u suradnji s HUP-om, pod pritiskom i ostalih lobističkih poslodavačkih asocijacija, izrađuje propis kojim planira suspendirati radna i socijalna prava hrvatskih radnika.

Podsjećaju i da su nedavno poslodavcima u privatnom sektoru uputili apel da u ovim otežanim uvjetima života i rada ishitreno ne otpuštaju radnike te da poštuju pozitivne propise i kolektivne ugovore (KU).

Također, uputili su ih da izmjene Kolektivnih ugovora dogovore sa sindikatima te ih podsjetili na uspješnu suradnju tijekom nedavne globalne krize.

"No HUP, hrvatska 'perjanica' poslodavačkih asocijacija u monopolističkom položaju kao jedina dobrovoljna poslodavačka udruga (što im je država davno omogućila...), ponovo 'lovi u mutnom', ponovo traži da Vlada RH za njih odradi prljavi posao i omogući im jednostrano odlučivanje o radnicima u ovim neizvjesnim I teškim vremenima", upozorava SSSH.

Navode i da se, dok dobro uređene države članice EU postižu tripartitne dogovore kako se zajednički nositi s ovom dosad neviđenom krizom i kako ublažiti ekonomske i socijalne posjedice (Italija, Austrija, Slovenija…), u Hrvatskoj "ni tinta na novom tripartitnom Sporazumu o osnivanju GSV-a nije osušila, a Vlada i HUP su opet u bipartitnoj suradnji iza leđa sindikata, kao i prije Sporazuma”.

Novosel u pismu upozorava i da je u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava izrađen Nacrt prijedloga zakona o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID -19 bez ikakvih najava ili savjetovanja sa sindikatima, posebice onih u privatnom sektoru.

Ističe kako su predlagali da država osigura prihode radnika (Danska čak sa 75 posto sufinancira radnike da ostanu doma i u narednom periodu ne rade) jer time pomaže i radniku i poslodavcu. No, HUP je i tu dogovorio sve za poslodavce, smatraju u SSSH.

"Ako vlada neposredno pomaže poslodavcima, upitno je hoće li se to preliti i na radnike, a ako očuva prihod radnika, to će se neupitno preliti i na poslodavce jer im pokriva trošak plaća”, navode u pismu.

Poručuju kako njihovo iskustvo pokazuje da poslodavci koriste potpore, a radnike ponovo isporučuju državi na brigu, na isplatu naknada za nezaposlenost, što je dvostruki trošak za državu.

"Dakle, potporom radnicima država plaća jednom, a potporom poslodavcima često najmanje dvaput", poručuje sindikat.

Dodaju i da ne govori istinu onaj tko tvrdi da je zakon kojim se radnike ostavlja na milost i nemilost jednostranim odlukama poslodavaca, jedino i/ili najbolje rješenje.

Podsjećajući premijera da je nedavno prozvao one koji koriste situaciju za vlastiti profit, SSSH smatra kako su zahtjevi HUP-a upravo to: pribavljanje koristi poslodavcima na teret svih drugih u društvu.

"Tripartitni socijalni dijalog upravo je mehanizam dogovaranja o rješenjima od interesa za sve tri strane, a u korist društva. Koristite ga, a ne suspendirajte”, stoji u pismu SSSH-a premijeru Plenkoviću.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater