ZAGREB

SSSH najavio provosvibanjsku prosvjednu povorku "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakon dvogodišnje stanke SSSH će obilježiti 1. svibnja, Međunarodni praznik rada tradicionalnom prosvjednom povorkom gradskim ulicama i skupom "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika" kako bi upozorili na potrebu rasta plaća, jače zaštite radničkih prava te kolektivnog pregovaranja.

Prosvjedna povorka krenut će ispred Radničkog doma u nedjelju, 1. svibnja u 11 sati i kretat će se Šubićevom, Zvonimirovom, Heinzelovom, Branimirovom, preko Zavrtnice na Radničku cestu ispred Hrvatske udruge poslodavaca gdje će održati središnji prosvjed uz govore sindikalnih predstavnika, najavila je u četvrtak na konferenciji za novinare izvršna tajnica SSSH za međunarodne odnose Dijana Šobota.

Na taj način poslodavcima koji odbijaju pregovaranje ili ne poštuju kolektivne ugovore želimo poručiti da je takva praksa nedopustiva. Slogan "Za Hrvatsku zadovoljnih radnika" sublimira dva temeljna zahtjeva - povećanje plaća i za snažnijim istinskim kolektivnim pregovaranjem, istaknula je. Nakon dvije godine neodržavanja zbog pandemije stekli su se uvjeti da se na siguran i primjeren način organizira obilježavanje praznika rada - prosvjedom, dodala je.

Naglasila je da se obilježavanjem praznika rada prisjećamo svih onih koji su u u dugoj povijesti radničke i sindikalne borbe izborili prava koja uživamo. Osim prosvjedom, praznik rada obilježit će se i akcijom informiranja građana i radnika o radničkim pravima, dodala je. Najavila je i da će se u  petak 29. travnja u Tvornici kulture održati tradicionalni skup na kojem će govoriti o prioritetima i zahtjevima povodom Međunarodnog praznika rada, pozvan je i državni vrh, a  bit će dodijeljena priznanja i nagrade istaknutim sindikalcima.

Cilj do 2026. minimalna plaća 750 eura

Predsjednik SSSH Mladen Novosel poručio je kako su si sindikati postavili cilj da do 2026. prosječna plaća bude minimalno na razini 1500 eura, a minimalna 750 eura i izrazio uvjerenje da će biti ostvareni kroz kolektivne ugovore koje neki poslodavci, nažalost, trenutno odbijanju. Prosvjedni skup je prva upozoravajuća poruka da ćemo u idućem razdoblju učiniti sve da u Hrvatskoj u privatnom sektoru imamo jasan sustav i dinamiku kolektivnog pregovaranja i maksimalnu pokrivenost radnika kolektivnim ugovorima.

Od Vlade kao poslodavca zahtijevamo da u skladu s rastom BDP-a i inflacije podigne plaće u javnom i državnom sektoru, da kao zakonodavac potiče kolektivno pregovaranje i smanji podilaženje poslodavcima. Novosel je upozorio da su životni su troškovi, uslijed krize izazvane ratom u Ukrajini dodatno rasli unatoč Vladinim mjerama te izrazio nadu da će Vlada prihvatit zahtjeve sindikata javnih i državnih službi za rast plaća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum