DUBROVNIK

Srđ je Grad: Kriterij za licencu turističkog vodiča znanje, a ne 'osjećaj .......

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Stranka Srđ je Grad (SJG) ocijenila je u subotu skandaloznom tvrdnju Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske kako je 'osjećaj nacionalne privrženosti' nužan uvjet za posao turističkog vodiča, ističući da osnovni uvjet treba biti znanje na nacionalnom ispitu.  

U priopćenju iz SJG se 'čude iznenadnoj zatečenosti' Zajednice turističkih društava, budući da se, kažu, izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu Hrvatska usklađuje sa zakonima i propisima EU.

„Jednako kao što će turistički vodiči iz zemalja EU-a moći voditi turiste po hrvatskim lokalitetima, tako je i hrvatskim turističkim vodičima dozvoljeno imati licencu i voditi turiste po lokalitetima zemalja Europske unije. Osim toga, ne radi se o nekim tamo 'strancima' koji će nas sad okupirati i iskrivljavati našu povijest, nego o građanima Europske unije koje smo članica, čime smo i mi, kao građani takve zajednice, stekli pravo školovanja i rada u svim državama članicama“, navode iz SJG.

Smatraju kako je uvođenje nacionalne licence jedini prostor u okviru kojeg se mogu predlagati izmjene i promjene.

„Nacionalnom licencom, koja bi se stekla kvalitetnim i zahtjevnim tečajem, jednako dostupnim građanima EU-a koji za to imaju uvjete, osigurali bismo kvalitetnu interpretaciju baštine, čime bi se opasnost od nestručnog interpretiranja povijesti, ali i od ostalih oblika nekvalitetnog vođenja svela na najmanju moguću mjeru. Pored uvođenja nacionalne licence, određene zone, gradove ili lokalitete moramo proglasiti zaštićenim cjelinama za koje se mora polagati poseban ispit“, poručuju iz stranke Srđ je Grad.

Prema tome bi, objašnjavaju iz SJG, svi potencijalni vodiči, neovisno iz koje EU države dolaze, morali proći nacionalni ispit za turističke vodiče i to u dva dijela: opći dio u kojem se polažu općenite stvari o Hrvatskoj i kojim bi se stekla licenca pratitelja za potrebe pratnje po Hrvatskoj, te posebni dio kojim bi se stekla licenca za vođenje na određenoj zaštićenoj cjelini.

„Vrsta značke koju bi turistički vodič imao jasno bi trebala odrediti tko je samo pratitelj turistima, a tko smije interpretirati primjerice zaštićenu povijesnu cjelinu Dubrovnika“, ističu iz SJG.

Poručuju kako je od najveće važnosti osigurati kvalitetno obrazovanje budućih turističkih vodiča, odnosno napraviti kvalitetne ispite u kojima se licenca za pratitelje ili turističke vodiče može dobiti tek nakon pokazanog potrebnog znanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater