ISTRA U SABORU

Sponza o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu


Predsjednik Kluba zastupnika IDS-a, PGS-a i RI-a Giovanni Sponza jučer je u saborskoj raspravi o novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu istaknuo da ovaj prijedlog Zakona ima dobre temelje, ali da sadrži pojedine prijeporne odredbe koje anuliraju sve pozitivne pomake. Sponza je napomenuo da zakon mora biti provediv i treba imati jasne ciljeve te da ga je Klub IDS-PGS-RI ocijenio kroz pet elemenata - da je poljoprivredno zemljište dobro od velikog interesa za Hrvatsku, da je previše zemljišta zapušteno i neobrađeno, da se prestane s lošom praksom dodijele zemljišta onima koji samo žanju poticaje, da prioritet imaju oni koji zemljište koriste za stvarnu proizvodnju te da ovaj Zakon za razliku od prethodnog bude provediv.

Izlaz na more

Govoreći o prednostima ovog zakonskog prijedloga, Sponza je naglasio da smatra nedvojbeno pozitivnim da zakon predviđa prijenos raspolaganja poljoprivrednim zemljištem s državne na lokalnu razinu, na što je IDS godinama ukazivao. Pozitivno je ocijenio i što bi predstavnici lokalnih zajednica u potpunosti činili sastav povjerenstva za provedbu natječaja, jer bi se time ubrzao postupak, kao i davanje prednosti mladima do 41. godine kao nositeljima, domicilnim OPG-ovima, malim i mikro poduzećima. Pozitivno je što Zakon predviđa mogućnost stavljanja u funkciju zapuštenog zemljišta nepoznatih ili nedostupnih vlasnika te određivanje rokova svim dionicima u postupku dodijele zemljište.

Sponza je izrazio zadovoljstvo što je Ministarstvo usvojilo prijedlog Kluba IDS-a da unutarnja Istra, odnosno gradovi i općine koje nemaju izlaz na more, ne spadaju u priobalnu Hrvatsku.

"Time stvaramo pretpostavku da unutarnja Istra ima jednake uvjete kao i ostatak kontinentalne Hrvatske i kod definiranja drugih elemenata poljoprivredne politike," rekao je IDS-ov zastupnik.

Govoreći o spornim odredbama Zakona koje anuliraju sve gore navedene pomake, Sponza je kao najsporniju izdvojio pravo prvenstva zakupa, iz kojeg proizlazi da postojeći zakupac koji je ispunio gospodarski program, uredno ispunjava svoje ugovorne obaveze, obrađuje zemljište, nakon isteka ugovora to zemljište može izgubiti.

"Može se iščitati želja predlagača da se prednost pred svim ostalima daje stočarima i da se time stvore pretpostavke za ubrzani razvoj stočarstva. Ovom odredbom Zakona se to sigurno neće postići, već će određene poljoprivredne površine postati predmet sudskih sporova i neće biti u funkciji poljoprivredne proizvodnje," kazao je Sponza naglasivši da „stočarima treba pomoći, ali ne na štetu urednih zakupaca.“

"Predlažemo da se pravo prvenstva da dosadašnjim zakupcima, a slobodno i neobrađeno poljoprivredno zemljište stočarima, proizvođačima mlijeka i poljoprivrednicima koji se bave ekološkom proizvodnjom. Takav redoslijed je pravedniji i poticao bi održivi razvoj. Još jedan problem vidimo u kratkom roku plaćanja zakupnine. Predlažemo da se rok produži na minimalno 60 ili 90 dana umjesto predloženih 15 dana," kazao je Sponza. On je ukazao i na nedorečenost kod određivanja cijena prilikom prodaje poljoprivrednog zemljišta te je zatražio dodatna pojašnjena Ministarstva. Naime, u obrazloženju ovog Konačnog prijedloga zakona, ponovno stoji da će se prodaja provoditi po tržišnoj cijeni, čime se poljoprivrednike u Istri stavlja opet u nepovoljan položaj, jer su im ukupni ulazni troškovi puno veći u odnosu na poljoprivrednike u nekim drugim područjima Hrvatske.

"Obzirom da je država vlasnik poljoprivrednog zemljišta, nedopustivo je da država svoje građane, u ovom konkretnom slučaju, poljoprivrednike iz Istre stavlja u podređeni položaj. Stoga, IDS predlaže da cijena bude ekonomski prihvatljiva te da se svima osigura ravnopravan položaj", ističe IDS-ov Sponza.

Upozorio je i da se u zakon ponovno vraća Program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, za čije je donošenje i provedbu potrebno imati u potpunosti riješen katastarski te imovinsko – pravni status zemljišta. "Obzirom da državna tijela to nisu riješila, a trebala su, sada sav taj teret pada na leđa gradova i općina, koja će prilikom izrade Programa morati odraditi i taj posao te riješiti niz problema. (D. GRAKALIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter