SABOR

SPONZA: Imamo li plan kako zadržati turiste iz Velike Britanije?

(Hina)

(Hina)


Saborski zastupnik IDS-a Giovanni Sponza u saborskoj je stanci za slobodan govor pitao ima li Vlada   plan kako zadržati turiste iz Velike Britanije izađe li ta zemlja iz EU, nezavisni Tomislav Žagar poručivao je kako nemamo jasnu strategiju upravljanja državnim tvrtkama, a Branimir Bunjac (Živi Zid) upozoravao da su cijene lijekova u Hrvatskoj višestruko veće od istih u zemljama u okružju.

„Ima li Vlada razrađen konkretan plan s aktivnim mjerama za zaštitu ukupnih nacionalnih interesa uključujući i probleme koji će se pojaviti u našem turizmu ako Velika Britanija iziđe iz EU?”, upitao je Sponza.

Treba nam, kazao je, razrađen plan s ciljem izbjegavanja scenarija koji nas je zadesio nakon ulaska u EU, a koji je nametao implementaciju viznog režima prema ruskim gostima što je rezultiralo gubitkom gostiju iz Rusije.

„Tada smo bili prisiljeni tražiti zamjenu, pa je tržište Velike Britanije bio logičan izlaz”, rekao je Sponza.

Rješenje vidi u brzom i efikasnom izdavanju e-viza, mogućnost dobivanja turističke vize prilikom slijetanja u zračne luke u Hrvatskoj te otvaranje aktivnih viznih centara koji će moći servisirati najznačajnije destinacije iz Britanije prema Hrvatskoj.

Žagar: Nemamo jasnu strategiju upravljanja državnim tvrtkama

Nezavisni Tomislav Žagar poručio je kako Hrvatska nema jasnu strategiju upravljanja državnim tvrtkama, a iako je dojam u javnosti, da se vlasništvo državnom portfelju smanjuje, svake je godine sve više poduzeća u državnom vlasništvu.

„Nemamo jasnu strategiju kojima se poduzećima treba okrenuti... Imamo 20 ministara koji podnose izvještaje, a kada treba donositi odluke, onda to ide malo teže”, zaključio je Žagar.

Bunjac: Sumamed za osam kuna jeftiniji u BiH nego u Hrvatskoj

Saborski zastupnik Živog Zida Branimir Bunjac u stanci je upozorio na problem dugova u zdravstvu u kontekstu cijene lijekova koji su, kaže, u Hrvatskoj u odnosu na zemlje u okružju, preskupi, a resornog ministra Milana Kujundžića pozvao je da prije nego zatraži novac građana napravi analizu cijena lijekova.

„U BiH lijek Concor košta 23 kune, a u Hrvatskoj 27. Normabel je u tamo osam kuna, a kod nas 14. Lorsilan je 18, a kod nas 23. Voltaren 8, a kod nas 13 kuna. Xanax 13, a kod nas 18”, nabrajao je Bunjac dodajući da su cijene tamo jeftinije od 20 do 300 posto.

Čak je, kaže i hrvatski Sumamed za osam kuna jeftiniji u BiH nego u Hrvatskoj, a u Moskvi je čak 50 posto jeftiniji nego u Zagrebu.

Ministra Kujundžića pozvao je da „prije nego zatraži novac građana napravi analizu cijena lijekova u RH,”.

„To bi bila prava reforma, no od ove je Vlade ne možemo očekivati, jer u Hrvatskoj sve što se radi, radi se u korist interesnih skupina”, zaključio je Bunjac. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater