SPLIT

Split sa 566 gerbera obilježio Svjetski dan prevencije suicida

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U znak sjećanja na 566 osoba koje su prošle godine u Hrvatskoj počinile samoubojstvo u Splitu je predvečer održana akcija u spomen na one koji se bore s depresijom i suicidalnim stanjima.

Akciju je organizirala splitska udruga Feniks koja radi s osobama s mentalnim poteškoćama i oboljenjima.  Od 18 sati su u Marmontovoj ulici i Ispod ure građanima podijelili 566 gerbera i isto toliko papirića s ohrabrujućim porukama u znak sjećanja na 566 osoba koje su u Hrvatskoj  prošle godini počinile samoubojstvo. Na taj način su zajedno sa Splićanima i njihovim gostima obilježili Svjetski dan prevencije suicida.

Rade Tanjga iz Udruge Feniks je rekao kako tom simboličnom akcijom žele pružiti podršku svima koji se bore s depresijom i suicidalnim stanjima te u javnosti povećati svijest o važnosti i učestalosti tog problema i o potrebi međuljudske podrške u zajednici.

"Mi ovim simboličkim činom obilježavamo Svjetski dan prevencije suicida tako što dijelimo cvijeće s motivacijskom porukom ohrabrenja, a tu je i kontakt naše udruge. Ovo je naša prva javna akcija", rekao je Tanjga.

Organizatori navode podatke Svjetske zdravstvene organizaciji prema kojima svakih 40 sekundi jedna osoba počini samoubojstvo, što je gotovo milijun ljudi godišnje, a broj pokušaja je 20 puta veći od broja umrlih. Istraživanja su pokazala kako socijalna izolacija povećava rizik samoubojstva, dok, naprotiv, jake veze među ljudima djeluju kao čimbenici zaštite.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter