SPLIT

Split odgovara SDP-u: Za učenike i studente izdvaja se 6,6 milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Grad Split već treću godinu zaredom u proračunu za stipendije učenika i studenata izdvaja oko 6,6 milijuna kuna,  dok je 2017. godine prošla gradska vlast za istu svrhu izdvojila 4,3 milijuna kuna.

Reakcija je to grada Splita na današnju konferenciju za medije gradskog SDP- a na kojoj je njihov kandidat za gradonačelnika Ante Franić tvrdio da je bilo nepravilnosti u dodjeli gradskih stipendija.

"U ovoj je godini, osim 120 stipendija za studente osobitog uspjeha, dodijeljeno i 30 stipendija uspješnim učenicima, 37 sportskih stipendija, 14 stipendija za studente osobe s invaliditetom, 64 stipendije za učenike i studente po socijalnoj osnovi te 115 ERASMUS potpora. To je dosad ukupno ostvareno i osigurano 380 stipendija. Kroz pet programa stipendiranja Grad Split u proračunu za 2021. godinu osigurao je ukupno šest milijuna i 670 tisuća kuna", stoji u priopćenju.

Kako se dalje navodi, od tog novca tri milijuna i 900 tisuća je išlo za nadarene učenike i studente, 420 tisuća kuna za učenike i studente sportaše, dva milijuna kuna za socijalno ugrožene učenike i studente, 150 tisuća kuna za studente osobe s invaliditetom i 200 tisuća kuna za projekt ERASMUS+ kojim se sufinanciraju putni troškovi za studijski boravak u inozemstvu.

Kako  je priopćeno, od tog novca tri milijuna i 900 tisuća je išlo za nadarene učenike i studente, 420 tisuća kuna za učenike i studente sportaše, dva milijuna kuna za socijalno ugrožene učenike i studente, 150 tisuća kuna za studente osobe s invaliditetom i 200 tisuća kuna za projekt ERASMUS+ kojim se sufinanciraju putni troškovi za studijski boravak u inozemstvu.

Iz prošlih godina, stipendiju nastavlja primati  497 učenika i studenata od kojih 11 učenika i studenata s invaliditetom koji su to pravo ostvarili prošle godine, 179 učenika i studenata iz socijalno ugroženih obitelji koji su to pravo ostvarili prethodnih godina, 34 nadarenih sportaša s prvom iz prethodnih godina, 60 uspješnih učenika i 213 studenata osobitog uspjeha.

"Zaključno govoreći, trenutno Grad Split s 6,6 milijuna kuna stipendira ukupno 877 učenika i studenata, a ta brojka će i rasti s obzirom da se drugi javni poziv ERASMUS+ raspisuje u jesen, pa se u konačnici očekuju slične brojke kao i prošlih godina kada je Split bio prvak u stipendiranju, koji je novčane potpore osigurao za više od 900 stipendista", zaključuje se na kraju priopćenja grada Splita. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom