SOLIN

Solin: Počinje obnova raskrižja Širina, vrijedna 140 milijuna kuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ministar prometa Oleg Butković rekao je u ponedjeljak u povodu uvođenja grupe DIV u radove na obnovi raskrižja Širina u Solinu da je ta obnova, vrijedna oko 140 milijuna kuna, iznimno važna zbog prometnih gužvi kojima je raskrižje stalno izloženo.  

DIV je danas službeno uveden u posao, a radovi počinju za mjesec dana.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković tom je prigodom istaknuo da je na tom ulazu u Split raskrižje Širina jedno od najfrekventnijih u Hrvatskoj. Dodao je da je dobivena građevna dozvola za rekonstrukciju raskrižja, za koju je ugovor potpisan prošle godine.

Ministar Butković najavio je kako će sredinom ožujka biti otvorene ponude na natječaju za gradnju tunela Kozjaka te da će do početka ovogodišnje turističke sezone biti izabran i izvoditelj radova na njegovoj gradnji. Istaknuo je da je to jedan od ključnih infrastrukturnih projekata koji će pridonijeti rasterećenju prometnih gužvi na širemu splitskom području.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić rekao je da će nadvožnjak na rekonstruiranom raskrižju Širina biti dug 506 metara, a cjelokupan zahvat obnove bit će dug oko jedan kilometar.

"Osim izgradnje nadvožnjaka, rekonstruirat će se i dva mosta - Stari i Novi Jadro", rekao je Škorić objašnjavajući što znači rekonstrukcija raskrižja Širina.

Po njegovim riječima, danas se izvođač radova grupa DIV službeno uvodi u posao, a radovi na raskrižju Širina počet će za mjesec dana.

"Od danas izvođaču radova, grupi  DIV počinje teći dvogodišnji rok za završetak tog projekta, a u idućih mjesec dana prije početka fizičkih radova izvođač će pripremiti izvedbenu dokumentaciju i nacrt čelične konstrukcije nadvožnjaka", rekao je Škorić.

Dodao je kako tijekom radova na obnovi raskrižja Širina ovog ljeta neće biti ometanja u prometu, a sljedeće godine uvodit će se privremena regulacija prometa.

Škorić je također rekao da će obnovom raskrižja Širina i raskrižja Stobreča te završetkom rampe na zapadnom ulazu u Split "biti završeni zahvati na postojećoj mreži cesta na širemu splitskom području" te da će se znatno povećati propusna moć na tom području.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban je istaknuo da je Split godinama "u zapećku što se tiče prometne infrastrukture" te je  rekonstrukcija raskrižja Širina važna pretpostavka za još jedan ulazak u Split prometnicom od čvora Vučevice kroz planirani tunel Kozjak do državne ceste D8.

"Sve što prometuje iz pravca Kaštela, Trogira i kroz  tunel Kozjak prelazit će preko nadvožnjaka na raskrižju Širina i ući Split", istaknuo je Boban.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini