SISAK

Sisak: Na sjednici Županijske skupštine odluka o obnovi bolničkih zgrada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vijećnici sisačko-moslavačke Županijske skupštine na sjednici u četvrtak donijeli su odluku o obnovi zgrade kirurgije, stare interne i jodnog lječilišta Opće bolnice te su dali suglasnost ravnatelju za provedbu javne nabave za kupnju endoskopskog stupa vrijednog 1,2 milijuna kuna. 

Novi endoskopski stup potreban je za operativne zahvate na odjelu kirurgije jer je stari uništen u potresu.

Kako se troši novac za pomoć stradalima, kako će se zimi pobrinuti za korisnike kontejnera, kakav je plan obnove škola, kada će se obnoviti domovi za starije i nemoćne, može li bolnički sustav kapacitetom i kadrovima zadovoljiti potrebe u koronakrizi neka su od postavljenih pitanja vijećnika na aktualnom satu.

Kako je odgovarajući rekao župan Ivan Celjak, županija u suradnji s Vladom, Nacionalnim stožerom i jedinicama lokalne samouprave čini sve kako bi se život na potresom pogođenom području što prije normalizirao. Tako je i 180 milijuna, koliko je Vlada dodijelila županiji, raspodijeljeno gradovima i općinama za pokretanje obnove. Za 250 stradalnika koji nemaju prikladni smještaj preko zime će se osigurati mjesta u Top Termama u Topuskom, a za te će potrebe služiti i drugi prikladni objekti, uključujući i devet stanova koje je osigurala županija.

Prema planu obnove škola, s tri je ministarstva dogovorena izgradnja nove Ekonomske škole u Sisku, koja će se graditi zajmom Svjetske banke. Za suvremenu i prostraniju školu ugovor je pred potpisivanjem, rekao je županijski pročelnik Darian Vlahov.

Gotovi su i projekti za prenamjenu bivšega školskog centra Gavrilovića za potrebe Srednje škole u Petrinji, što će se također financirati zajmom Svjetske banke.

Nakon što se obnovi i stara zgrada, škola će djelovati na dvjema lokacijama. Mađarska je vlada preuzela obvezu izgradnje nove zgrade Osnovne škole u Petrinji i u tijeku je ugovaranje izvođača. Kako je najavio Vlahov, u planu je i izgradnja objekta za Odsjek sisačke Glazbene škole u Petrinji. Na sjednici su donesene odluke o izgradnji Prve osnovne škole u Petrinji, Ekonomske škole u Sisku i petrinjske Srednje škole.

Zbog mnogih oštećenih zgrada u sisačkoj Općoj bolnici, za oboljele od covida koriste se svi raspoloživi kapaciteti. Na liječenju je 55 pacijenata s teškom kliničkom slikom, a pet ih je na respiratoru, rekao je ravnatelj Opće bolnice Tomislav Dujmenović.

Kako je dodao, zbog popunjenosti kapaciteta i nedovoljnog broja medicinskog osoblja, problem postaje prijam drugih pacijenata. 

Danas je također, među ostalim, pokrenut postupak za pripajanje domova zdravlja u Sisku i Petrinji Domu zdravlja Sisačko-moslavačke županije sa sjedištem u Kutini.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum