ZAGREB

Sindikati javnih službi traže povećanje osnovice za 3+3+3 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s Vladinim pregovaračima da sindikati javnih službi u pregovorima o dodatku Temeljnom kolektivnom ugovoru traže rast osnovice za 3+3+3 posto, povećanje proračunske osnovice i veću božićnicu i dar za djecu.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava nastavljeni su pregovori predstavnika Vlade i sindikata javnih službi o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama.

Ribić je u ime sindikalnih predstavnika javnih službi kazao da su sindikati zatražili rast osnovice 3+3+3 u idućoj godini.

"Tražili smo i povećanje božićnice na 2500 kuna, povećanje proračunske osnovice na 5000 kuna i povećanje dara za djecu s 500 na 600 kuna. Dogovorili smo da se detektira zajednički stav oko toga koliko plaće u javnom sektoru zaostaju za drugim dijelovima društva", kazao je Ribić.

Ta analiza trebala bi biti gotova do sljedećeg sastanka sindikata i Vlade. Ako se pokaže da plaće u javnom sektoru zaostaju za realnim sektorom 18,3 posto, kao što tvrde sindikati, ta će analiza poslužiti kao zajednički stav Vlade i sindikata da treba težiti uklanjanju zaostajanja plaća u cijelom javnom sektoru u odnosu na druge segmente društva.

Radeka: Sindikati u štrajku čekaju poziv Vlade

Ribić je novinarima potvrdio kako tema sastanka nisu bili pregovori oko povećanja koeficijenata složenosti poslova. On ne očekuje da će Vlada zabraniti štrajk i nada se da će sindikatima ponuditi neko suvislo rješenje.

"Treba naći varijantu u kojoj ljudi koji štrajkaju nisu povrijeđeni i poniženi. Oni moraju imati neko svoje zadovoljstvo, a s druge strane Vlada ne bi trebala biti gubitnik", smatra Ribić.

Predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Igor Radeka rekao je kako sindikati obrazovanja još uvijek čekaju poziv Vlade na pregovore.

Nakon sastanka prošloga utorka, sindikalni predstavnici kazali su kako ponudu Vlade na njihove zahtjeve očekuju ovoga ponedjeljka. Radeka je podsjetio da je sama Vlada tražila "time-out", ali sindikati još uvijek nisu primili poziv na taj sastanak.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec ranije je najavio kako će štrajk u osnovim i srednjim školama nastavlja, u ponedjeljak su štrajku škole u Splitsko-dalmatinskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater