NAJNOVIJEZAGREB

Sindikat biciklista u kampanji "Biciklom na posao i Advent 2018"

D. LOVROVIĆ

Promotivnom kampanjom "Biciklom na posao i Advent 2018", tijekom koje će biti predstavljena mobilna aplikacija SMEUR za navođenje pješaka i biciklista po zagrebačkim ulicama, Sindikat biciklista poziva građane da što manje koriste automobile i zamjene ih pješačenjem, bicikliranjem ili javnim gradskim prijevozom, kako bi se smanjile prometne gužve i emisije plinova u zraku.

Novitet ovogodišnje kampanje je predstavljanje mobilne aplikacije SMEUR za navođenje pješaka i biciklista po zagrebačkim ulicama, koju je izradio Fakultet elektrotehnike i računarstva, priopćeno je u četvrtak iz sindikata.

"Googleova aplikacija za navođenje ne nudi biciklističke pravce u Zagrebu pa je ova aplikacija korisna, ali i posebna budući da izračunava i pravce s manjom zagađenošću zraka", rekao je dopredsjednik Sindikata biciklista Michel Cindro.

Zagrebački Advent nadmašio je sva očekivanja i ove godine, no ponovno slušamo o prometnim gužvama i čepovima, unatoč povoljnom vremenu za bicikliranje i besplatnom javnom prijevozu vikendom. Sindikat ocjenjuje da se građani i dalje nepotrebno voze automobilima smatrajući kako će uštedjeti novac i brže stići do cilja, iako zapravo gube novac i vrijeme.

"Gubimo vrijeme i novac, izolirani smo, stvaramo buku, zagađujemo i uništavamo kulise Adventa tražeći parking u nepomičnim kolonama", kažu biciklisti.

Iz sindikata podsjećaju na obvezu nošenja svjetala na biciklima noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, pogotovo s obzirom na to da su dani kratki. Zakonski je obvezno imati bijelo prednje svjetlo, crveno stražnje svjetlo, "mačje oči" na kotačima i pedalama, te reflektirajući materijal na odjeći, stoji u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam