RABAC

Savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Hrvatskoj: TRAŽI SE JANJE VIŠE I PO SLAVONIJI I PO DALMACIJI

Savjet za provedbu procedure korištenja znaka 'Meso hrvatskih farmi', usvojilo je proširenje uvjeta za neobvezno označavanje mesa znakom Meso hrvatskih farmi i na kategorije svježeg janjećeg i svježeg jarećeg mesa. Znak je besplatan, istaknula je dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, i pozvala sve zainteresirane proizvođače i prerađivače da podnesu zahtjev

| Autor: Branko BIOČIĆ
Svi nagrađeni, u prvom planu šampioni (Snimio Branko Biočić)

Svi nagrađeni, u prvom planu šampioni (Snimio Branko Biočić)


U rabačkom hotelu Bellevue resort započelo je jučer 23. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj i 22. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva. Savjetovanje organizira Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu u suradnji s Hrvatskim savezom uzgajivača ovaca i koza, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Istarske županije. Cilj savjetovanja je, kroz predavanja uvaženih stručnjaka i znanstvenika, uzgajivačima ponuditi mogućnost stjecanja novih saznanja iz područja provedbe uzgojno-selekcijskih programa, hranidbe te držanja i njege, kao i preventive i zdravstvene zaštite ovaca i koza.

Poticaji za uzgoj izvornih pasmina

S ciljem unaprjeđenja proizvodnje i kvalitete organizirana je i već tradicionalna izložba sireva s ocjenjivanjem, kojom se ujedno želi široj javnosti predstaviti sve veći broj vrijednih i kvalitetnih proizvoda od ovčjeg i kozjeg mlijeka. Umjesto najavljene ministrice poljoprivrede Marije Vučković na skup je stigao izaslanik doc. dr. Zdravko Barač, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane pri Ministarstvu poljoprivrede koji je istaknuo da je ovo jedan od otpornijih sektora, iako nema sektora u stočarskoj proizvodnji koji danas nije u problemima.

- Problemi su, za razliku od prošle godine kada su bili dominantni zbog covida, ove godine, uz covid na početku godine, vezani uz porast cijena repromaterijala i stočne hrane što muči uzgajivače u sektoru stočarstva, ovčarstva i kozarstva. Porast cijena žitarica i krmnih smjesa opterećuje onaj dio populacije koja se uzgaja intenzivno poput proizvođača kozjeg mlijeka. Možemo ipak reći da su brojke stabilne - negdje oko 75 tisuća koza, 670 tisuća ovaca, a govorimo o rasplodnim životinjama, što ukazuje na jedan stabilan i pozitivan trend jer se tu brojke popravljaju za 2 do 3 posto u odnosu na prošlu i pretprošlu godinu. Ministarstvo poljoprivrede nastoji u ovom sektoru napraviti nekoliko mjera, radimo i Nacionalni strateški plan za novo programsko razdoblje, zadržavamo proizvodno vezanu potporu za sektor kozarstva i ovčarstva, a već smo ove godine izmjenama Programa ruralnog razvoja osigurali znatno veća sredstva za dobrobit životinja. Idemo i s programom za dodatnu potporu za uzgojna grla i, ono što će jako zanimati uzgajivače hrvatskih izvornih pasmina u našem programu ruralnog razvoja u okviru mjere 10, nastojat ćemo poticati uzgoj uzgojno-valjanih grla izvornih pasmina u ovčarstvu i kozarstvu, rekao je Barač.

Potreban poticaj mladima

Dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), organizator skupa, istaknula je kako je, osim ključne uloge HAPIH-a kroz provedbu uzgojnih programa konvencionalnih, ali i hrvatskih izvornih pasmina ovaca i koza te kontrole proizvodnosti, koja je obično tehnički i financijski najzahtjevniji dio, HAPIH nositelj i aktivnosti promocije proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda te svježeg mesa kroz oznaku "Mlijeko i Meso hrvatskih farmi".

- Ova oznaka je dobrovoljna i garantira sljedivost te ukazuje na hrvatsko podrijetlo proizvoda, što je sve veći zahtjev današnjih potrošača. Cilj ovih oznaka je dodatno informiranje potrošača i podrška našim domaćim proizvođačima s ciljem povećanja proizvodnje mesa i mlijeka na hrvatskim farmama. Upravo je u rujnu na 10. sjednici Savjeta za provedbu procedure korištenja znaka 'Meso hrvatskih farmi', usvojeno proširenje uvjeta za neobvezno označavanje mesa znakom Meso hrvatskih farmi i na kategorije svježeg janjećeg i svježeg jarećeg mesa. Znak je besplatan, istaknula je ravnateljica Sokolić i pozvala sve zainteresirane proizvođače i prerađivače da se obrate HAPIH-u i podnesu zahtjev u cilju ostvarivanja prava za korištenje ovog znaka, ne samo na proizvodima, nego i na pročeljima svojih farmi.

Foto

Krunoslav Vidas iz Novalje narezao je svoj šampionski paški sir (Snimio Branko Biočić)

Tomislav Vidas, predsjednik Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, izrazio je zadovoljstvo što su uzgajivači nakon dvije godine i prošlogodišnjeg on-line savjetovanja napokon zajedno uživo.

- Stanje među uzgajivačima ovaca i koza je vrlo mirno. Traži se janje više i po Slavoniji i po Dalmaciji, dok je prošle godine bilo robe na svakom koraku. Situacija s ovcama je vrlo dobra jer se svake godine broj ovaca povećava do 7 posto, ali nam nedostaje poljoprivrednih gospodarstava. Na nama je da potaknemo mlade da se bave ovčarstvom, najbolje unutar same obitelji, i da obitelj nađe nekoga tko će nastaviti njihovu tradiciju. Ministarstvo, HAPIH, i naravno Savez koji trebaju biti na usluzi svim uzgajivačima da im nastave pomagati, rekao je Vidas.

Sirari drže kvalitetu

Zdenko Ivkić, voditelj Centra za stočarstvo HAPIH-a, također je izrazio zadovoljstvo ovim okupljanjem struke i uzgajivača.

- Drago nam je da smo ponovno zajedno jer ipak je to središnje i godišnje mjesto susreta uzgajivača i stručnjaka, zadovoljni smo kao suorganizatori ovolikim odazivom. Neki razmjenjuju iskustva, neki izlažu, a neki čak i sklapaju poslove. Ovaj sektor već dugi niz godina posluje stabilno, poglavito ovaj dio koji se tiče proizvodnje mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva. Što se tiče proizvodnje mesa mogu najaviti da smo mi kao agencija sa znakovima označavanja započeli s mesom s hrvatskih farmi, jaretinom i janjetinom što će svakako pomoći promociji i boljem prepoznavanju tih proizvoda, a u konačnici rezultirati većom potrošnjom mesa s hrvatskih farmi, istaknuo je Ivkić.

Samir Kalit, predstojnik Zavoda za mljekarstvo sa Agronomskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, situaciju na području sirarstva ocijenio je stabilnom posebice kada je riječ o preradi na malim obiteljskim gospodarstvima, ovčarima i kozarima.

- Oni su konstantni, drže određenu kvalitetu i količinu proizvodnje koju su uspostavili kroz sve ove godine. Izravna prodaja koju su uspostavili i o kojoj ovise srećom dobro funkcionira među domaćim i stranim kupcima kojih je sve više. Oni preferiraju autohtone domaće proizvode s otvorene, prirodne paše. To zadržava stabilnost tog sektora, rekao je prof. Kalit koji je bio predsjednik Stručnog povjerenstva koje je ocjenjivalo 40-ak ovčjih i kozjih sirova, a najbolji proizvođači su u Rapcu dobili nagrade.

Nagrade Stani i Franku Cetina iz Gurana

Dodijeljeno je 34 odličja, 11 zlatnih, 16 srebrnih i 7 brončanih. Šampionom u kategoriji ovčjih mliječnih proizvoda proglašen je paški sir proizvođača OPG Krunoslav Vidas iz Novalje, a Šampionom u kategoriji kozjih mliječnih proizvoda proglašen je kozji sir s provansalskim biljem proizvođača OPG Moravec iz Nove Vesi Petrijanečke. Od istarskih proizvođača nagrađeni su Stana i Franko Cetina iz Gurana za tvrdi ovčji sir, tvrdi ovčji sir - Peperčino i tvrdi ovčji sir u teranu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom