ZAGREB

Sabor u utorak o četvrtom krugu porezne reforme

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Raspravom o paketu zakona četvrtog kruga porezne reforme koji donosi porezno rasterećenje od 2,4 milijarde kuna, Hrvatski sabor u utorak ulazi u tjedan u kojemu će donijeti Državni proračun za iduću godinu te utvrditi novi kalendar blagdana.

Ukupno porezno rasterećenje, koje je u sva četiri kruga provela aktualna Vlada, iznosit će gotovo 9 milijardi kuna. 
Zakonski paket četvrtog kruga porezne reforme zahvaća PDV, pa će se snižena stopa od 13 posto primjenjivati i za pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata. Procjena je da će to utjecati na smanjenje proračunskih prihoda za oko 900 milijuna kuna godišnje.
 Izmjene Zakona o porezu na dohodak trebale bi porezno rasteretiti rad mladih. "Odlučili smo predložiti da za mlade do 25 godina smanjenje porezne osnovice bude 100 posto, dakle da budu u potpunosti oslobođeni poreza na dohodak, dok za one od 26 do 30 godina predlažemo smanjenje porezne obveze za 50 posto", rekao je ministar financija Zdravko Marić. 
Izmjenama Zakona o porezu na dobiti, stopa od 18 posto plaćat će se za godišnji prihod iznad 7, 5 milijuna, umjesto sadašnjih 3 milijuna. To znači da će, umjesto 85 posto poduzetnika, njih 93 posto plaćati porez na dobit po stopi od 12 posto. 
Izmjenama u sustavu posebnih poreza na kavu i bezalkoholna pića uvelo bi se oporezivanje bezalkoholnih pića prema udjelu šećera, kao i dodatno oporezivanje energetskih napitaka.
 Porezni zakoni proći će dva saborska čitanja, a na snagu bi trebali stupiti početkom iduće godine. 

U srijedu izjašnjavanje o amandmanina, u četvrtak glasovanje

U srijedu će se Sabor izjašnjavati o amandmanima koje su saborski zastupnici, klubovi i odbori podnijeli na predložene izmjene ovogodišnjeg te prijedlog proračuna za iduću godinu, a s obzirom na njihovu brojnost (samo na proračun podneseno ih je više od 350), bit će to višesatni posao.  
 Svoje mišljenje dat će i o amandmanima na Vladin prijedlog zakona o blagdanima koji su, također, brojni.
 Konačnu odluku o svemu tome,  glasovanjem, Sabor će donijeti u četvrtak kada će zaključiti aktualnu sjednicu, a novo okupljanje zastupnika predviđeno je za konac studenoga.  

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter