ZAGREB

Sabor glasovanjem zaključuje dinamičan radni tjedan

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski sabor u petak će glasovanjem zaključiti tjedan koji je bio dinamičan kako na plenarnoj sjednici, tako i na radnim tijelima.

Na početku radnog dana izjasnit će se o amandmanima koje su zastupnici podnijeli na raspravljene zakonske prijedloge, a među njima su i izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju koje donose dvije značajne novine za korisnike obiteljskih mirovina - mogućnost korištenja dijela obiteljske mirovine uz zadržavanje osobne mirovine, te povećanje iznosa obiteljskih mirovina povećanjem faktora za njihov izračun.

Amandmane su na njega podnijeli Klub Socijaldemokrata i Silvano Hrelja (HSU) koji ističe da je njegov cilj umirovljenike sa dugogodišnjim stažem motivirati  da ostanu u svijetu rada, a ne da bježe u mirovinu bez obzira što imaju prosječno više od 42 godine staža.

Sabor bi trebao glasovati o još nekim zakonima, među njima i o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, te odlučiti o upućivanju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga u aktivnosti Stalne NATO skupine protuminskih snaga 2 te u tri operacije potpore miru u 2023. i 2024. godini. Radi se o operacijama KFOR na Kosovu, EU NAVFOR Somalija - Atalanta te operacijama Ujedinjenih naroda.

Trebao bi donijeti i neke kadrovske odluke, konkretno, da HDZ-ova Sinišu Jenkača u Antikorupcijskom vijeću zamijeni Hrvoje Zekanović (HDS), a da nakon odlaska Ivana Bukarice u mirovinu, zamjenica tajnika Sabora i tajnica plenarne sjednice bude Kristina Zadro Omrčen.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini