ZAGREB

Zastupnici u petak glasuju ručno i elektronički, iz više prostorija

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zastupnici Hrvatskog sabora glasovat će u petak u podne - prvi put i ručno i elektroničkim putem te iz nekoliko prostorija - o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima i o prijedlogu zakona o zaštiti od zaraznih bolesti i prijedlogu zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima.

Prethodno će se provesti izjašnjavanje o amandmanima na zakonske prijedloge.

Glasovanje u petak bit će po prvi puta organizirano na način da će dio zastupnika biti u sabornici, a dio u druge dvije prostorije kao bi se vodilo računa o dovoljnoj udaljenosti između zastupnika. Dio će pritom glasovati elektronički, a ostali ručno što će se zatim zbrojiti.

Dopunama Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima predlažu se mjere kako bi građani, kojima dio primanja odlazi na ovrhe, lakše podnijeli negativne ekonomske posljedice zbog epidemije koronavirusa.

Prijedlogom zakona omogućava se privremeni zastoj svih ovrha na novčanim sredstvima po računu fizičkih osoba, čime će se fizičkim osobama omogućiti raspolaganje svim primanjima koja primaju na račune u bankama. Regulira se i zastoj tijeka zatezne kamate za vrijeme trajanja posebnih okolnosti te one ne teku za vrijeme dok traju posebne okolnosti.

Veće ovlasti sanitarnim inspektorima, kazne za kršenje mjera samoizolacije i karantene

Predloženim zakonskim izmjenama o zaštiti od zaraznih bolesti na popis zaraznih bolesti dodaje se koronavirus, definiraju se epidemiološke mjere izolacije odnosno samoizolacije, daju veće ovlasti sanitarnim inspektorima za nadzor samoizolacije ili karantene, ali i propisuju kazne za kršenje tih mjera. Zakonom se predlaže institucionalni model prema kojem stožer civilne zaštite djeluje i odlučuje u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo pod neposrednim nadzorom Vlade kojim se osigurava brza primjena sigurnosnih mjera.

Zastupnici će također raspravljati i o Prijedlogu izmjena Zakona o Nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka kojim će se uskladiti s Direktivom INSPIRE izmijenjenu Uredbom (EU) 2019/1010, te će se postići učinkovitiji i efikasniji rad Vijeća NIPP-a. Direktiva INSPIRE se primjenjuje na prostorne podatke koje posjeduju tijela javne vlasti te propisuje koje teme prostornih podataka, kada i kako trebaju biti dostupne, ne tražeći prikupljanje novih nego baveći se isključivo postojećim podacima.  

U svrhu usklađenja sa Zakonom o državnoj informacijskoj infrastrukturi predlaže se da razmjena i dijeljenje podataka na nacionalnoj razini bude uređena protokolom, dok se i dalje zadržava postojeće zakonsko rješenje da se dijeljenje prostornih podataka između subjekata NIPP-a i tijela Europske komisije uređuju sporazumom.

Sabornici će, kako je najavljeno, raspraviti i prijedlog izmjena Zakona o zaštiti od buke kojim se među ostalim, definira da se strateške karte buke i akcijski planovi usklađuju s izmjenama u prostoru, odnosno preispituju i, prema potrebi, revidiraju u slučaju veće promjene. Ujedno definirani su i rokovi izrade i dostave strateških karata buke i akcijskih planova. Predloženim zakonom izmijenjene su i odredbe o obavljanju sanitarnog nadzora nad gradnjom. U postupku izdavanja građevinske dozvole ili uporabne dozvole, prema posebnom zakonu, sanitarni inspektor Državnog inspektorata sudjeluje radi utvrđivanja uvjeta, odnosno potvrđivanja ispunjenosti uvjeta zaštite od buke.

Sjednica počinje u 9,30 sati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter