ZAGREB

Sabor - Bulj: Najveći problem ustanova je stranačko kadroviranje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zastupnik Mosta Miro Bulj ocijenio je u petak tijekom rasprave o izmjenama Zakona o ustanovama kako je upravljanje ustanovama jako loše i da se sustav urušava te da je najveći problem stranačko kadroviranje.

Izmjenama Zakona o ustanovama uređuje se način osnutka, ovlasti upravnih vijeća ili drugih tijela te način raspolaganja s ostvarenom dobiti i nadzor nad radom javnih ustanova.

Bulj je u raspravi ustvrdio kako su županije kočničari razvoja Hrvatske i da ih treba ukinuti te da se imenovanja provode po stranačkom ključu, među ostalim, u domovima zdravlja i školama.

Upravo zbog toga vlada rasulo u domovima zdravlja u Splitsko-dalmatinskoj županiji, rekao je Bulj te podsjetio da stranačko kadroviranje prigodom imenovanja ravnateljice Nacionalnog parka Krke koja je istodobno imala stranačke iskaznice HDZ-a i SDP-a.

Branko Hrg (klub HDS, HSLS, HDSSB) najavio je potporu izmjenama i dopunama tog zakona. Upozorio je na problem neimenovanja ravnatelja već mjesecima u Dječjem vrtiću i Dobrovoljnome vatrogasnom društvu u Križevcima, gdje je na vlasti SDP, upitavši što se treba dogoditi da se to pokrene. Ustvrdio je kako na lokalnim razinama ima problema u upravljanju i odgovornosti u javnim ustanovama.  

Gordan Maras (SDP) upitao je u vezi s predsjedničkim izborima zašto se ne dopušta da stranački predstavnici budu u biračkim odborima i zašto se ne prihvaća SDP-ova inicijativa da se pri glasovanju potpisuje primitak biračkog listića kako bi se smanjila mogućnost manipulacije. "Ne smijemo dopustiti krađu koja se priprema za predsjedničke izbore",izjavio je Maras i dodao kako se nada da krađe ipak neće biti.

Ocijenio je da je smjena ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak Bore Nogala očito bila jedini način da se neke interesne skupine domognu poslova do kojih inače ne bi mogle doći. 

Zbog Marasovih istupa, predsjedatelj i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner ga je opomenuo dva puta da se ne drži teme, što je on ignorirao te mu je oduzeto pravo na govor i udaljen je sa sjednice. 

Reagiravši na Marasove izjave, Marija Jelkovac (HDZ) ocijenila je da on svojim malicioznim izjavama ruši povjerenje u institucije znajući da je prema zakonu sastav biračkih odbora nestranački.

Stjepan Čuraj (HNS) zauzeo se transparentnost pri zapošljavanju u ustanovama tako što bi izbor najboljih kandidata provodile neovisne agencije, pri čemu je istaknuo da treba vratiti povjerenje građana u institucije.

Sabor će sjednicu nastaviti u utorak, 10. prosinca u 10 sati.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum