STRUKA SMATRA DA JE NJEZIN PORAST DRUŠTVENO POTAKNUT

RODNA DISFORIJA: Zbog problema sa seksualnom orijentacijom pomoć je posljednjih godina ZATRAŽILO ČAK 587 DJEVOJČICA I DJEČAKA

U gotovo sto godina otkad se u medicini izučava ovaj fenomen, uvijek se radilo o malom broju slučajeva: jedan na oko 15 tisuća dječaka i jedna na oko 25 tisuća djevojčica. Međutim, posljednjih petnaestak godina u svijetu doživljavamo eksplozivan rast ove dijagnoze u dječjoj i adolescentskoj populaciji, a takav trend sada vidimo i u Hrvatskoj, ističe dr. Herman Vukušić, specijalist psihijatar Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO
Ilustracija (Foto: Pexels)

Ilustracija (Foto: Pexels)


Porast dijagnoze rodne disforije, koji se posljednjih nekoliko godina bilježi među djecom i adolescentima širom Europe i svijeta, pa tako i Hrvatske, posljedično rezultira i porastom zahtjeva za promjenom spola. Samo je u Hrvatskoj, prema statistici dviju klinika, u proteklih sedam godina broj dječaka i djevojčica koji su zbog seksualne orijentacije potražili stručnu pomoć, dosegnuo 587.

- U zadnjih sedam godina zbog problema sa svojom seksualnom orijentacijom pomoć je potražilo 587 djece, od kojih 336 natalnih dječaka i 251 djevojčica. Riječ "problemi" stavljam pod navodnike, jer je inače, do prije petnaestak godina, broj ovakvih osoba uistinu bio jako mali: 0,005 do 0,014 posto za muškarce i 0,002 do 0,003 posto za žene. Njihova dijagnoza zove se rodna disforija, odnosno stres života u tijelu kojem ne pripadaš i kao takve te osobe zaslužuju punu medicinsku pažnju i skrb, a veliki broj njih do kasne adolescencije sraste sa spolom u kojem su rođeni", ističe dr. Herman Vukušić, specijalist psihijatar Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb.

- U gotovo sto godina otkad se u medicini izučava ovaj fenomen, uvijek se radilo o malom broju slučajeva: jedan na oko 15 tisuća dječaka i jedna na oko 25 tisuća djevojčica. Međutim, posljednjih petnaestak godina u svijetu doživljavamo eksplozivan rast ove dijagnoze u dječjoj i adolescentskoj populaciji, a takav trend sada vidimo i u Hrvatskoj", kaže dr. Vukušić.

Hormonalne supstance

- Prema staroj klasifikaciji dijagnoza, rodna disforija je američka klasifikacija, a mi to vodimo kao transseksualizam, odnosno poremećaj spolnog razvoja u djetinjstvu. Zajedničkim nazivom to zovemo dijagnoza rodne disforije", pojašnjava Vukušić.

Prema njegovim riječima, epidemija rodne disforije kojoj svjedočimo u svijetu, Europi i Hrvatskoj uvelike je potaknuta promicanjem ideja rodne ideologije i financijskim interesima farmaceutske industrije.

- Zadnji broj rodova koje vaše dijete ili vi možete izabrati je 72, naglašava Vukušić, te dodaje da se u najvećem broju slučajeva radi o društveno potaknutoj i stimuliranoj dijagnozi, a ne pravoj rodnoj disforiji. - Nažalost, dokazano je da se velikom broju ove djece nekritički daju nedovoljno ispitane hormonalne supstance za blokadu puberteta, što kasnije kod mnogih dovodi do nepopravljive tjelesne i duševne štete, a zbog čega su mnoge europske zemlje počele zabranjivati takve postupke, kaže psihijatar.

Foto

Prema statističkim podacima jedne hrvatske klinike, u razdoblju od proteklih sedam godina je zamjetan izraziti porast promatranih dijagnoza u dobnim skupinama od 10 do 15 i od 15 do 20 godina. U dobnoj skupini od 10 do 15 godina broj promatranih dijagnoza porastao je od svega jedne u 2015., pa do 24 dijagnoze u 2021. godini. U dobnoj skupini od 15 do 20 godina 2015. godine nije zabilježena nijedna dijagnoza, a godinu kasnije zabilježen je porast od 13 promatranih dijagnoza. Čak 124 dijagnoze zabilježene su u 2021. godini. Da se taj trend rapidno nastavlja, govori i podatak o čak 91 dijagnozi u istoj dobnoj skupini u prvih sedam mjeseci ove godine.

Zamjetan je i trend porasta broja promatranih dijagnoza u pojedinim dobnim skupinama, ali u kraćem vremenskom periodu: u skupini od 15 do 20 godina bilježi se rast od jedne dijagnoze u 2019. godini, do njih 17 u 2021. U skupini od 20 do 25 godina taj rast kreće se od 3 u 2019. do 9 u 2021. godini. U obje promatrane dobne skupine zamjetan je trend daljnjeg rasta i u prvih 7 mjeseci 2022. godine. U dobi iznad 25 godina nema trenda porasta.

Foto

U skladu s podacima, izrađen je i grafikon po kojemu se može pratiti trend rasta promatranih dijagnoza rodne disforije. Na njemu su prikazane krivulje koje pokazuju porast rodne disforije kod djece u Hrvatskoj u ranije spomenutom razdoblju od zadnjih sedam godina.

- Dvije su putanje, odnosno krivulje koje predstavljaju djecu; jedna je za muški, druga za ženski rod. Razvidan je rapidan porast u obje populacije, s višom stopom u djevojčica od 2018. godine, objašnjava dr. Vukušić.

Transrodnost kao trend

Svi ovi podaci predstavljeni su na stručnom sastanku Klinike za psihijatriju i psihološku medicinu KBC-a Zagreb koji je održan početkom mjeseca. Time je započela ozbiljna stručna rasprava u medicinskim krugovima na temu porasta dijagnoze rodne disforije, što je potvrdio i Vukušić kao jedan od sudionika tog sastanka. Stručni sastanak na KBC-u Zagreb, kaže ovaj psihijatar, bio je iznimno posjećen.

- Tijekom sastanka razvila se i velika diskusija koja je išla u smjeru potvrde teze da je to socijalno odnosno društveno uvjetovana dijagnoza, kao što se pokazuje i u drugim zemljama, od SAD-a, preko Engleske, Švedske, Francuske, pa tako i kod nas, navodi Vukušić. - Potvrđeno je da se radi o trendu, a to potvrđuju i čelne osobe odnosno visoki dužnosnici WPATH-a, koja je svjetska organizacija za transrodno zdravlje, među kojima je i doktorica Erica Anderson koja je transrodna žena iz, kako ja kolokvijalno kažem, stare garde. Ona je kao predsjednica WPATH-a izjavila da joj se čini da je WPATH pretjerao i da veliki broj tinejdžera koje ona danas vidi i s kojima danas priča nije transrodan, nego da je to posljedica trenda, kaže psihijatar.

Foto

Herman Vukušić ističe da je u psihijatriji, kada se govori o tinejdžerskoj dobnoj skupini, što je poznato otkad se uopće počeo proučavati psihoseksualni razvoj čovjeka i djece, pubertet definiran kao faza potrage za identitetom. - Vi sada imate jedan identitet koji se prikazuje kao prihvatljiv, kao društveno poželjan, kao sverješavajući za gomilu životnih problema i praktički se nameće adolescentskoj dječjoj populaciji kao rješenje za sve njihove psihosocijalne, društvene, obiteljske i vršnjačke probleme, a tu dolazi do porasta o kojemu govorimo, ističe ovaj psihijatar.

- Iz meni dostupnih dokumenata i obavijesti koje aktivističke udruge daju u javnost, radi se o informacijama koje imaju moguće dalekosežne negativne štetne posljedice po javno zdravlje pučanstva, posebice za djecu. Stoga ću preko stručnih kanala, a po potrebi i pravosuđa, zajedno s kolegama pokrenuti odgovarajuće akcije, zaključio je dr. Vukušić.

Podrška pravobraniteljice

Podsjetimo, dr. Herman Vukušić je u kolovozu dao intervju za Glas Istre u kojem je, između ostaloga, sa stručne strane pokušao pojasniti i trendove brzorastuće dijagnoze rodne disforije među djecom. Nakon pritiska nekih aktivističkih udruga, obratio se pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Višnji Ljubičić koja je u svom nedavnom očitovanju ustanovila da "navodi izneseni u intervjuu ne predstavljaju diskriminaciju, odnosno uznemiravanje u smislu Zakona o ravnopravnosti spolova odnosno Zakona o suzbijanju diskriminacije".

Vukušić je dao i javnu podršku održavanju prvog Zagreb Straight Pridea koji će se održati 8. listopada u Zagrebu. Na svom profilu jedne društvene mreže naveo je da je Straight Pride potreban "da bismo se usprotivili daljnjem prodoru rodne ideologije u naše obrazovne i odgojne institucije te da se izborimo za zabranu hormonalnih i kirurških intervencija u procesu promjene spola do 21. godine života".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini