RIJEKA

Rijeka: Nastavljaju se pregovori sindikata i uprave u ViK-u, za konzultacije 8 dana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstavnici Sindikata zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske u petak su pregovarali s predstavnicima KD "Vodovoda i kanalizacije" (ViK) i riječke Gradske uprave o sindikalnim zahtjevima za povećanjem materijalnih prava radnika te je određen dodatni rok od osam dana za konzultacije.

Povjerenik sindikalne podružnice u ViK-u Ivo Tomljanović je kazao da su se na stolu našli novi prijedlozi i rješenja te da je Uprava zatražila vrijeme za dodatne konzultacije i nove kalkulacije. Na upit o detaljima pregovora, rekao je da ih u ovoj fazi neće iznositi.

"Ako ne postignemo dogovor, ići ćemo u industrijske akcije", naglasio je Tomljanović.

Osim Tomljanovića, na sastanku u riječkoj Gradskoj upravi bili su predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Tomislav Rajković, direktor ViK-a Andrej Marochini, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović i pročelnica Odjela gradske uprave za komunalni sustav Maja Malnar.

Početkom tjedna, iz Sindikata zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske su izvijestili da je propao pokušaj mirenja između sindikata i poslodavca u ViK-u, u sporu o izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora te da su ispunjeni zakonski preduvjeti za pokretanje industrijskih akcija.

Plaće u ViK-u manje nego u sličnim tvrtkama u Splitu, Zagrebu i Osijeku

Pojasnili su da je spor nastao zato što poslodavac ne pristaje na sindikalne prijedloge da se u kolektivnom ugovoru obveže na povećanje materijalnih prava radnika, a sindikat traži: povećanje cijene sata rada, isplatu neoporezivog dijela za topli obrok, isplatu božićnice, povećanje otpremnine za odlazak u mirovinu, povećanje jubilarnih nagrada i isplatu neoporezivog dijela nagrade za Uskrs.

Iz sindikata su tada naveli kako poslodavac ne pristaje na ugovaranje većih materijalnih prava, iako, po mišljenju sindikata, ima financijskih sredstava za njihovu isplatu te da je sindikat počeo s pripremama za provedbu svih oblika industrijskih akcija, koje uključuju i štrajk.

Kolektivni ugovor u ViK-u istekao je lani, početkom srpnja, a pregovori traju već gotovo sedam mjeseci te su, kako ističu sindikalisti, bili neuspješni.

Po podacima iz sindikata, prosječne plaće u ViK-u manje su od državnog prosjeka, kao i od prosjeka plaća u sličnim poduzećima u Splitu, Zagrebu i Osijeku.

To komunalno društvo ima 315 zaposlenih, od kojih su 204 radnika članovi Sindikata zaposlenika vodoopskrbe i odvodnje Hrvatske.

KD "Vodovod i kanalizacija" je isporučitelj vodnih usluga - javne vodoopskrbe i javne odvodnje otpadnih voda na području gradova Rijeke, Bakra, Kastva i Kraljevice te općina Čavle, Jelenje, Klana, Kostrena i Viškovo.

Većinski vlasnik je Grad Rijeka (78,54 posto), a ostale lokalne jedinice imaju manje vlasničke udjele.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of