TEŠKA TEMA

BURNE REAKCIJE NA NEDJELJOM U 2 S JELENOM VELJAČOM - Stanković: Poručuju mi da treba silovati članove moje obitelj, pa bih vidio kako je to

| Autor: Glas Istre

Još jedna emisija Nedjeljom u 2 podigla je veliku prašinu, a sukobi su se nastavili i u ponedjeljak na društvenim mrežama. Ovaj put, zanimljivo, voditelj Aleksandar Stanković našao se na udaru kritika kao strana koja zauzima konzervativne stavove, a sve zbog toga što je preispitivao uobičajena feministička stajališta po pitanju silovanja.

Gošća emisije bila je Jelena Veljača, koju je Stanković pitao zašto je Salma Hayek 14 godina šutjela o zlostavljanju Harveya Weinsteina, poznatog holivudskog producenta i moćnika.

Veljača mu je odgovorila da je "bijeli heteroseksualni muškarac na poziciji moći koji ne razumije da muškarci i žene, čak da su na istoj poziciji moći, nisu ravnopravni".

"Harvey Weinstein je u tom trenutku Bog i batina Hollywooda. Svakoj ženi kada dođe do određene točke uspjeha, njoj je nevjerojatno teško. Kolike prepreke mora prijeći i maknuti sa strane... Prva je misao strah hoće li opstati. Jedina osoba koja je odgovorna za nasilje jest silovatelj. Meni je žao da vama nije jasno zašto moćne žene ne prijavljuju to i ostaju u tim odnosima", rekla je Veljača, koju je Stanković pitao i gdje je granica između udvaranja i seksualnog uznemiravanja. Objasnila je da udvaranje može biti odbijeno, primjerice ako čovjek donese cvijeće a ona kaže ne. Ali ako muškarac ženi stavi ruku na koljeno, to je onda seksualno uznemiravanje. 

Ovakav razvoj situacije je razjario javnost, pa se na društvenim mrežama povela velika rasprava, a Stanković se našao na meti kritika.

"Ženska soba - centar za seksualna prava" je tako napisala:

"Reakciju pišemo potaknute pozivima nekoliko žena koje su preživjele seksualno nasilje, a koje su telefonski kontaktirale našu organizaciju danas, u danu nakon emitiranja emisije. Kao organizacija koja se 17 godina bavi temom seksualnog nasilja i koja radi direktno s osobama koje su preživjele seksualno nasilje, iskazujemo zabrinutost uslijed izjava gospodina Stankovića. Smatramo da su iznesene teze usmjerene na propitivanje i otvoreno iskazivanje nerazumijevanja, pa čak i osude konkretne žrtve seksualnog nasilja, opasne po žrtve seksualnog nasilja koje su emisiju gledale, u smislu dodatne traumatizacije. Smatramo također kako su takve teze opasne u smislu poticanja trenutnog društvenog konteksta u kojem se žrtvu okrivljava za nasilje koje doživi ili se propituje njeno ponašanje prije, tijekom ili nakon proživljenog nasilja."

Stanković je na Facebooku reagirao napisavši sljedeće:

"S obzirom da sam u dosadašnjoj karijeri napravio više desetaka emisija na temu zaštite ljudskih , ženskih, manjinskih, seksualnih i drugih prava nemam potrebnu dodatno objašnjavati svoja stajališta. Više manje o meni se sve zna. Tko hoće vjerovati da mrzim žene, ili nekog trećeg nakon 20 godina javnog obavljanja ovog posla slobodno. Međutim nakon jučerašnje emisije s Jelenom Veljačom javilo se više novinara s istim pitanjem jesam li u svađi s gošćom i što sam točno mislio kada sam govorio o slučaju Salme Hayek.
Gošća i ja se nismo osobno sukobili, sučelili smo stajališta , a to se događa u svakoj Nu2. Govoreći o poznatoj holivudskoj glumici u polemici sam iznio i stajalište kako nije trebala ostati u poslovnom odnosu s nekim tko ju je seksualno uznemiravao. To mislim i dalje. U smislu zadovoljenja pravde potrebno i društveno poželjno bi bilo da je prijavila zlostavljača, ali prihvaćam sugestiju gošće da svaka žrtva treba sama odlučiti kada će i hoće li to napraviti.
Ova tema je izazvala dosta komentara i na fb stranici Nu2. Svi komentari su dobrodošli osim onih u kojima se nekog vrijeđa i prijeti. Jučer je bilo i prijetnji kako bi mi bliske članove obitelji trebalo silovati pa bih drukčije razmišljao kao i fizičkih prijetnji . Molim vas da ne ostavljate takve komentare. Kako Jelena Veljača kaže, ja sam veliki bijeli muškarac i znam da moram biti naučen na takve stvari. Naučen, ali ne i pomiren s tim. Moja obitelj ne mora i trudit ću se koliko mogu da ih čuvam od takvih gadosti."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini