RIJEKA

Radnička fronta o namještanju natječaja za radno mjesto u KBC-u Rijeka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Radnička fronta (RF) u petak je u Rijeci iznijela sumnje o namještanju natječaja za radno mjesto rukovoditelja tehničkih poslova i pogodovanja određenoj osobi u riječkom KBC-u te zatražila od DORH-a da ispita taj slučaj.

Dubravka Kovačević iz Radničke fronte je na konferenciji za novinare u Kliničkom bolničkom centru u Rijeci iznijela kronologiju slučaja, navodeći da je u srpnju 2020. godine Upravno vijeće KBC-a, kojem je na čelu državni tajnik u ministarstvu zdravstva Željko Plazonić, izmijenilo pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta. U uvjetima za radno mjesto 'rukovoditelj tehničkih poslova', uz visoku stručnu spremu tehničke struke, najprije je dodana mogućnost srodnih usmjerenja. 

Kako je navela, u kolovozu raspisan interni natječaj za to radno mjesto, a javio se dotadašnji rukovoditelj "koji je protekle četiri godine djelovao bez primjedbi i uspješno". No, dodala je, natječaj je ubrzo poništen, a razlog je bio izostanak mogućnosti u natječaju da se kandidira i osoba s VSS-om društvenog usmjerenja.

Pokazalo se da se cilja na određenog kandidata, a to je Željko Baković, koji se nije javio na prvi, a prijavio se na ponovljeni natječaj, rekla je. U uvjetima je navedeno da se traži diplomirani kriminalist, struke koje je Baković. U rujnu je Upravno vijeće ponovno izmijenilo sistematizaciju radnih mjesta KBC-a te dodalo i mogućnost VSS-a društvenog usmjerenja za rukovoditelja tehničkih poslova. Željko Baković je izabran, iako se ponovno javio dotadašnji rukovoditelj. 

 "Tako je jasno da je natječaj namješten i da se pogodovalo određenom kandidatu", ustvrdila je Kovačević.  

U katalogu radnih mjesta KBC-a je tek krajem veljače 2021. uvedena mogućnost da rukovoditelj tehničkih poslova bude diplomirani kriminalist, ali bez propisanog odobrenja Ministarstva zdravstva, navela je. 

Ocijenila je kako je tu riječ o "nevjerojatnom izigravanju zakona, propisa i moralnih načela" naglasivši da bi netko trebao za to odgovarati.

Radnička fronta pozvala je DORH da istraži slučaj sa sumnjom na zlouporabu položaja i ovlasti te da utvrdi imaju li kakve interesne veze Željko Plazonić i Željko Baković.

istaknula je da je Baković, nakon imenovanja za rukovoditelja tehničkih poslova, postavljen za predstavnika naručitelja u gradnji nove bolnice na Sušaku i sva komunikacija s izvođačima radova ide preko njega. Jednu od najvećih investicija u zdravstvu tako vodi diplomirani kriminalist, zaključila je.

"Plazonić je očigledno odigrao majstorsku ulogu u tim poslovima. Uskoro puni 70 godina pa se pitamo do kad će, unatoč visokoj dobi, paliti i žariti u ovakvim neprimjerenim praksama", upitala je Dubravka Kovačević.

Radnička fronta je izvijestila i da je te podatke dobila od osobe u KBC-u.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of