ZAGREB

Pusić: Mobilnost stručnjaka dobiva puno veće značenje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Olakšan pristup tržištu rada i mobilnosti stručnjaka u vrijeme pandemije koronavirusa dobiva puno veće značenje, ocijenila je u četvrtak u saborskoj raspravi o reguliranim profesijama, saborska zastupnica GLAS-a Vesna Pusić.

„Cijeli svijet se preokrenuo naglavačke između prvog i drugog čitanja te ovaj zakon i njegove odredbe dobivaju puno veće značenje”, kazala je Pusić u raspravi o izmjenama Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija.

Tim zakonskim izmjenama u hrvatsko zakonodavstvo prenosi se direktiva EU-a kojom se sprečava neopravdano ograničenje pristupu obavljanja reguliranih profesija u cilju povećanja mobilnosti stručnjaka i slobode pružanja usluga.

Pusić smatra da bi Hrvatska kao predsjedateljica EU-a možda mogla pokrenuti i neke izmjene EU direktive na način da bude sveobuhvatnija za sve regulirane profesije.

„Jedan od najznačajnija pomoć koju je dobila Italija tijekom ove krize je puni avion albanskih liječnika koji su otišli pomagati talijanskim kolegama”, istaknula je.

Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) naglasila je da Hrvatska zauzima vodeće mjesto u EU po visoko kvalificiranim kadrovima i da im je nužno omogućiti mobilnost.

„Danas svjedočimo koliko je bitno imati kvalitetno kadrove , ne samo u zdravstvenom već i ostalim sustavima”, kazala je.

Zakonske izmjene o reguliranim profesijama zastupnici su jednoglasno podržali.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater