WHO:

Protivnici cijepljenja jedna od najvećih prijetnja globalnom zdravlju

Hina

Hina


Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) na svojim je internetskim stranicama objavila popis deset najvećih prijetnja zdravlju stanovnika, a jednom od najvećih smatra protivnike cijepljenja.

Među prijetnjama koje su izravna posljedica ljudskog djelovanja WHO navodi zagađenje zraka, klimatske promjene, loš zdravstveni sustav i siromaštvo te dodaje prijetnju od zaraze ebolom, HIV-om, virusom denge i obolijevanje od neinfektivnih bolesti poput karcinoma, dijabetesa ili bolesti krvožilnog sustava.  

Od deset navedenih na svojoj internetskoj stranici, jednom od najopasnijih prijetnja zdravlju WHO smatra rastući trend odbijanja cijepljenja te izostanak spremnosti za borbu protiv bolesti poput ospica. 

Premda je velik broj stanovnika već zaštićen od raznih bolesti odgovarajućim vrstama cjepiva, na zaštiti zdravlja moglo bi se napraviti i više, jednostavnim cijepljenjem, smatraju stručnjaci WHO-a. 

Posljedica opiranja pojedinaca cijepljenju ili odbijanja cjepiva unatoč njegovoj dostupnosti mogla bi unazaditi dosad postignuti napredak kada su posrijedi bolesti koje se mogu spriječiti uz pomoć odgovarajućeg cjepiva. 

Cijepljenje je, ističe WHO, jedan od najisplativijih načina za izbjegavanje određenih bolesti. Godišnje sprečava dva do tri milijuna smrtnih slučajeva u svijetu, a još bi ih se jedan i pol mogao spriječiti kada bi se poboljšala procijepljenost na globalnoj razini. 

Unatoč tim podacima sve je više onih koji ne vjeruju u učinkovitost cjepiva, a kao razlog za njegovo izbjegavanje navode neprovjerene glasine ili teorije zavjere. 

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije broj oboljelih od nekih bolesti povećao se u posljednjih nekoliko godina, što još više pridonosi skepticizmu kada je cijepljenje posrijedi. 

Broj oboljelih od ospica na globalnoj je razini u posljednjih nekoliko godina porastao za čak 30 posto, no razlozi za to su kompleksni i nisu svi posljedica protivljenja cijepljenju.  

Žalosno je da je u nekim državama koje su bile nadomak potpunom iskorjenjenju ospica evidentiran povećan broj oboljelih. 

Kao izliku za izbjegavanje cjepiva ljudi najčešće navode nepovjerenje u sigurnost cjepiva. 

Zdravstveni radnici, osobito u većim zajednicama najodgovorniji su kada su posrijedi informacije i savjeti o cjepivu i njegovoj učinkovitosti. Oni pacijentima moraju dati pouzdane i vjerodostojne informacije. 

Po podacima WHO-a broj oboljelih od ospica u porastu je i u Sjedinjenim Državama, a od 2014. ondje su zabilježena tri vala bolesti s velikim brojem zaraženih, među njima i slučaj zaraze tri stotine Amiša koji žive u izoliranoj zajednici. 

WHO na internetskoj stranici ne otkriva na koji način kani 'djelovati' kada su posrijedi protivnici cijepljenja u Sjedinjenim Državama, no obećava da će se angažirati na potpunoj eliminaciji raka vrata maternice u svijetu te da će iskorijeniti dječju paralizu u Afganistanu i Pakistanu. 

Dobra je vijest da je prošle godine u objema zemljama evidentirano manje od 30 slučajeva dječje paralize. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini