ZAGREB

Programsko vijeće HRT-a prihvatilo izvješće o ostvarenju Ugovora s Vladom za 2020.

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Programsko vijeće HRT-a na sjednici u petak većinom je glasova prihvatilo Izvješće o ostvarenju ciljeva i obveza iz Ugovora s Vladom RH za 2020. 

Za Izvješće je glasovalo sedam članova Programskog vijeća, dva su bila suzdržana, a jedan protiv.

Član Vijeća iz redova zaposlenika HRT-a Stipe Alfier je tijekom rasprave o praćenju obaveza HRT-a iznio primjedbe na informativni program HTV-a i plasman vijesti u središnjem Dnevniku, ali je zatražio i odgovore zašto je već sada ukinuta većina magazinskih emisija HTV-a navodeći i, kako je prema svemu sudeći, “ljetna shema počela ranije nego ikada”.

Alfier je i čestitao glavnom ravnatelju HRT-a Kazimiru Bačiću na, kako je istaknuo, njegovom nedavnom imenovanju u jedno stručno tijelo Europske radiodifuzne unije(EBU), ali  je i “čestitao” što je HRT nedavno, u izboru europskih nevladinih organizacija, proglašen najvećim ovisnikom o tzv. SLAPP tužbama s objašnjenjem kako je HRT pokrenuo čak 36 tužbi protiv vlastitih novinara.

S druge strane, glavna tajnica HRT-a Tina Markuš je u odgovoru Alfieru navela kako ti navodi nisu točni.

“HRT je kao tužitelj pokrenuo devet sporova, od kojih su četiri  pokrenuta za vrijeme mandata glavnog ravnatelja Kazimir Bačića. Što se tiče aktivnih sudskih predmeta u kojima je HRT tuženik - njih je 32. Broj tužbi koje su pokrenute protiv HRT-a, uključujući i radno-pravne, iznosi 133, a tijekom mandata ravnatelja Bačića ih je podneseno 64”, kazala je Markuš.

Članovi Vijeća Nikola Baketa i Zorislav Lukić upozorili su na probleme u tehničkom mjerenju sadržaja HRT-ova programa objavljenom u Izvješću. ali  su upozorili i na izbor gostiju u nekim informativnim emisijama.

Vijećnica Lidija Gašparović upozorila je na propuste u programu HRT-a, ali je i postavila pitanje kako je moguće da se tijekom nedavnog emitiranja Dnevnika iz novog studija, tijekom nevremena, umjesto voditeljice čula - kiša.

Čelni ljudi HRT-a odgovorili su kako je to posljedica propusta u izolaciji tog prostora što se sada ubrzano ispravlja, a naveli su i kako će se na pitanje zašto je ljetna shema HRT počela ranije, odnosno zašto su već sada ukinute neke magazinske emisije, naknadno oglasiti.

Povjerenik za korisnike usluge HRT-a Tomislav Radić je, predstavljajući svoj izvještaj za 2020., naveo kako je lani zaprimio 599 primjedbi gledatelja i slušatelja.

Od njih se 176 odnosilo na uređivačku koncepciju emisija na HRT-u, a istaknuo je i da je najviše primjedbi na neku emisiju ili pojedinca u programu - njih 22 zaprimio zbog “lovca” iz “Potjere” Krešimira Sučevića Međerala koji se lani planirao kandidirati na listi Radničke fronte na parlamentarnim izborima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater